Újabb Kárpátaljához kötődő kiállítás Budapesten

A Kárpát-haza Galériában október 25-ig tekinthető meg Klisza János kárpátaljai festő, építész kiállítása. Klisza alkotásaiban a kárpátaljai festőiskola hagyományai ötvöződnek építészeti látásmódjával. Pasztell technikával készít tájképeket, csendéleteket, kompozíciókat.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet MTI-hez eljuttatott közleményében írják: „a kiállításon látható képek lenyűgözik, elgondolkodtatják a látogatókat, a kárpátaljai táj szépségét az alkotó mind színben, mind formában magas művészi fokon ábrázolja, a festmények tisztaságot, harmóniát sugároznak. Klisza János a természet csodálója. Képei minket is megajándékoznak azzal a felismeréssel, hogy egyedinek, különlegesnek, szépnek lássuk mindazt, amit eddig esetleg hétköznapinak, mindennapinak tartottunk. Arra tanítanak, hogy a szépség, ami pihenteti az ember szemét és azon keresztül a szívét, lelkét, ott van mindenütt: a levegőben, a földön, a természetben.”

Klisza János festménye (forrás: karpatalja.ma)

A művészről a következőket olvashatjuk a Kárpátaljai magyar művészek arcképcsarnoka című kötetben: Klisza János grafikus, építész az ungvári alapiskola elvégzése után 1974-ben fejezte be a Kijevi Állami Képzőművészeti Főiskola építészeti karát. 1984-től az Ukrán Építészeti Szövetség tagja. 2007-től az Ukrán Képzőművészeti Szövetség tagja. 2005-ben a MÉKK Munkácsy Mihály Egyesületének alapító tagja, társelnöke. Állandó résztvevője a Tiszaháti Munkácsy Mihály Képzőművészeti Alkotótáboroknak, a MÉKK Munkácsy Mihály Képző- művészeti Egyesület csoportos kiállításainak. 2012-től tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának.

Kedvcsinálónak néhány további Klisza-alkotás:

Forrás: Pintér Aukciósház

Forrás: kmmi.org

Forrás: kmmi.org

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square