Azt szeretnénk, hogy a szülőföldjén boldogulhasson a kárpátaljai magyarság

A Kárpátaljának nyújtott sokoldalú egészségügyi támogatás elősegíti a magyar közösség szülőföldön maradását, és nem engedi, hogy szakadék alakuljon ki a különböző nemzetrészek egészségügyi ellátásában – jelentette ki Grezsa István kormánybiztos Makkosjánosiban.

Grezsa István azon a konferencián tartott előadást, amelyen a Kárpátalján ötödik alkalommal – ezúttal a magyar kormány támogatásával – szűrést végző magyarországi orvostanhallgatók összegezték a térségben szerzett tapasztalataikat.

A kormánybiztos hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az anyaországi orvostanhallgatók bekapcsolódtak a kárpátaljai magyarság egészségügyi támogatásába, mert jelentős hiányt pótolnak a nagyon komoly problémákkal küszködő ukrán egészségügyben. A Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztossága ezért is karolta fel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Külhoni Programja keretében a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata által 2016-ban Kárpátalján indított szűrővizsgálatokat – tette hozzá.

Fotó: TJ

A mostani szűrés ráadásul egybeesik a kisebbségbarát nyelvtörvény ukrán alkotmánybíróság általi eltörlésével, ami azt jelenti, hogy ha az ukrán parlament kisebbségellenes nyelvtörvényt fogad el, akkor a jövőben az ilyen vizsgálatok sem folyhatnak majd magyarul – mondta.

A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány által Kárpátaljának nyújtott

sokoldalú egészségügyi támogatásból nemzetiségi hovatartozástól függetlenül részesülnek az emberek, és folyamatban van a korosztályos védőoltások elvégzéséhez szükséges vakcinák leszállítása – emelte ki.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország az egészségügyi támogatásokkal a jelenlegi feszült magyar-ukrán viszony ellenére a jóindulatát fejezi ki Ukrajna iránt. Másfelől a kárpátaljai egészségügy támogatása Magyarország számára is fontos, mert segít a járványok terjedésének megállításában, és ugyancsak elősegíti a kárpátaljai magyarok szülőföldön maradását, mert sokan éppen egészségügyi okok miatt települnek át az anyaországba.

Veres Márton, a HÖOK elnöki megbízottja, a Külhoni Program vezetője elmondta: az öt alkalommal végzett szűrővizsgálatok 22 települést érintettek, a vizsgált személyek száma meghaladta a 2500-at, ami a kárpátaljai magyar közösség mintegy két százaléka. Hozzáfűzte, az SE hallgatói, akikhez immár szegedi és debreceni orvostanhallgatók is csatlakoztak, több mint tízféle ingyenes szűrést és mérést végeznek Kárpátalján, közte általános orvosi és fizikális állapotfelmérést, mellrákszűrést, vércukormérést, EKG- és fogászati vizsgálatot. Az utóbbi másfél évben öt alkalommal végzett vizsgálatokból számos tapasztalat szűrhető le, amelyeket vasárnap Makkosjánosiban összegeztek a vizsgálatokat végző orvostanhallgatók – mondta el a diákvezető.

(MTI, kormany.hu)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square