Újra ingyenes egészségügyi szűrések Kárpátalján

A magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) immár harmadik alkalommal szervez ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatot kárpátaljai településeken. 2017. április 21. és 24. között Bátyúban, Rafajnaújfaluban, Szernyén, valamint az utolsó napon Balazsérban és Jánosiban találkozhatnak a Semmelweis Egyetem közel 60 fős csapatával. A vizsgálatok mindenki számára teljesen ingyenesek!

Az általános fizikai állapotfelmérések mellett az érdeklődők fogászati vizsgálaton, dietetikai, illetve gyógyszerhasználati tanácsadáson vehetnek részt, valamint gyógytornászok segítségével személyre szabott, otthon is elvégezhető gyakorlatokat sajátíthatnak el.

Az aktuális szűrés plakátja

Az előző két akció során eddig a 150 önkéntes hallgató több mint 1200 kárpátaljai lakosnak segített. A programot a Grezsa István által vezetett Kárpátaljáért felelős Kormánybiztosság is támogatja.

Arra biztatunk mindenkit, hogy minél nagyobb számban menjenek el a szűrésre! Egy ukrajnai statisztika szerint ugyanis kilencből öt kárpátaljai krónikus megbetegedésektől szenved, húszból hét magas vérnyomással, minden ötödik ember pedig szív- és érrendszeri betegséggel küzd.

Munkában a hallgatók (forrás: HÖOK Külhoni program Facebook-oldala)

Érdekes tény ugyanakkor, hogy az állami statisztikai szolgálat szervei által végzett felmérés szerint a megkérdezett lakosok 55,7 százaléka jónak értékelte egészségi állapotát, nyolcból három kielégítőnek, 6,8 százalékuk pedig rossznak.

A legutóbbi akcióról készült videó

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square