Hódmezővásárhelynek fontos Kárpátalja

Közel 30 kárpátaljai vehetett át tiszteletbeli polgári címet Hódmezővásárhelyen. A budapesti Károli Gáspár Református Egyetem határon túl működő programjának mentálhigiénés szakát végezték el a címet átvevők a napokban. Az oklevelet Dr. Kószó Péter, az alföldi város polgármestere adta át számukra.

Az alpolgármester elmondta, örül annak, hogy az ország és a város olyan helyzetben van, hogy még a határon túli magyarokra is tud gondolni. „Lelkileg nagyon megérintett minket a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kudarca, és akkor fogalmazódott meg ezekben a padsorokban dr. Grezsa István képviselő részéről az a gondolat, hogy aki kéri, Vásárhely tiszteletbeli polgára lehet. Egy nemzet, egy vér vagyunk, akkor is, ha határok választanak el. Testvérek voltunk, és testvérek is maradunk” – hangsúlyozta Kószó doktor.

Kószó Péter alpolgármester átadja az oklevelet (forrás: vasarhelyitv.hu)

Hódmezővásárhelyen az elmúlt évek alatt már több mint húszezer, a határon túl élő magyar kapta meg a város tiszteletbeli polgára címét.

„Azt hiszem, a hála és a köszönet érzése az, amit most meg tudnék fogalmazni, meg a meghatódottság érzése, hogy ilyenben lehet részem, részünk a társaimmal együtt. Kárpátalján Hódmezővásárhelyt ismerik, és úgy van a köztudatban, hogy Hódmezővásárhelyen olyan emberek laknak, akik igazi magyarok, és szívén viselik az elszakított részekről érkezőket, vagy akik ott laknak” – nyilatkozta a tiszteletbeli polgári címet megkapó Bárdos Nóra.

A kárpátaljaiak Vásárhelyen (fotó: promenad.hu)

A kárpátaljaiak a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem 16 évvel ezelőtt a Székelyföldön kezdett, de ma már az egész Kárpát-medencében működő, határon átnyúló posztgraduális képzésén vettek részt.

Forrás: vasarhelyitv.hu

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square