Grezsa István: közösen kell tennünk a tiszta Kárpátaljáért

Telefonon kértünk interjút Grezsa István kormánybiztostól, hogy őt is megkérdezhessük a Tiszta Kárpátalja programról. Interjú összefogásról, célokról, közösségi szellemről.

Kormánybiztos Úr, miért döntöttek úgy, hogy támogatják a Tiszta Kárpátalja programot? Honnan származott az ötlet, kik keresték meg Önöket?

Az első kérdésre nagyon könnyű válaszolnom, remélem, hogy ebben mindnyájan egyetértünk: Kárpátalja a Kárpát-medence egyik legszebb fekvésű, természeti erőforrásokban leggazdagabb vidéke. Szomorú, hogy helyenként ellepi a szemét, és akkor még nem beszéltünk az olyan tájsebekről, mint az aknaszlatinai sóbánya beszakadt tárnái, vagy éppen az az irdatlan mennyiségű szeméttenger, amelyet elsősorban áradáskor láthatunk a Tiszán és egyéb kárpátaljai folyóvizeken. Korábban is foglalkoztatott minket a gondolat, hogy valamilyen hasonló programot indítsunk, mert minden embernek alapvető igénye a tisztaság, mindenki vágyik a rendezettségre a környezetében. Elsősorban ezt az igényt és vágyat szeretnénk felszínre hozni az emberekben, mert csak együtt, közösen teremthetünk magunkhoz és természeti örökségünkhöz méltó környezetet.

A program logója (forrás: KMKSZ ISZ)

A program alapötlete Bíró Andrástól és a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanácstól (KMTT) származik. Érdekes ugyanakkor, hogy egy Kárpátalját gyakran meglátogató magyarországi barátom is hasonló ötletet fogalmazott meg, majdnem egy időben a KMTT-vel és Andrással. Miután azt láttuk, hogy a KMKSZ Ifjúsági Szervezete, valamint a KMTT is hasonló kezdeményezésen töri a fejét, akkor kötelességünknek éreztük, hogy anyagi lehetőségeink szerint támogassuk őket, harcolva ezekért a nemes célokért.

Telefonos interjú közben (forrás: origo.hu)

Milyen elemekből áll a program?

Két fő programelem van, amelyik élesen elkülönül egymástól.

A program első fele, mely egy civil kezdeményezésre épülő közösségi munkanap, május 13-án kerül sor Kárpátalja 24 településén. Május 12-én a csatlakozott települések iskoláiban prezentációt mutatnak be és környezeti szemléletformáló előadásokat tartanak majd szakemberek a diákok számára, ezzel is előkészítve a másnapi program sikerét, valamint erősítve a fiatalokban a környezeti igényességi iránti vágyat és a tudatosságot. A KMKSZ Ifjúsági Szervezetében, Dobsa István elnök úrban és kollégáiban kiváló partnerekre találtunk; ennek a két napnak a megszervezése és levezénylése teljes egészében az ő kezükben lesz. A munkanap szorosan kapcsolódik a magyarországi teSzedd! mozgalomhoz, amely évek óta nagy sikerrel működik a határ túlsó oldalán.

A program másik eleme egy egész évre szóló gondnoki program, amelynek gazdája a KMTT, és amelynek keretében Kárpátalja kiemelt turisztikai látványosságainak környékét tartják tisztán a gondnoki csapat tagjai Kőrösmezőtől Nevickéig. Róluk már sokat olvashattak, hallhattak a médiában. Korszerű eszközökkel és nagy munkakedvvel végzik feladatukat, sőt kérésre bármelyik temető, közterület rendbe tételére is vállalkoznak, ha ezt az adott közösség igényli, és hajlandó hozzájuk csatlakozva dolgozni saját környezete szépségéért. A képlet egyszerű: a KMTT csapat adja az eszközöket és szervezi meg a munkát, a helyieknek csak lelkesedésre és kezdeményező készségre van szüksége.

Szintén ehhez a programelemhez tartozik, hogy angol, ukrán és magyar nyelvű információs táblákat helyeznek majd el a látványosságok környékén, amelyek környezettudatosságra hívnak, valamint bemutatják az adott turisztikai attrakciót is.

Honnan lehet tájékozódni a programról, kit keressenek, akik csatlakoznának?

A májusi munkanap tekintetében érdemes a Tiszta Kárpátalja Facebook oldalán érdeklődni, vagy a KMKSZ ISZ-t megkeresni, míg a gondnoki hálózat tekintetében a KMTT fogadja a csatlakozni akarókat.

Grezsa István kormánybiztos (forrás: Keskeny Ernő Facebook-oldala)

Végeredményben mit várnak a programtól?

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy az idei évre tervezett programunk nem oldja meg a strukturális problémákat, mint amilyenek a kommunális szemétszállítás hiányosságai, vagy éppen a szelektív gyűjtés elérhetetlensége. Egy első lépésként tekintünk a Tiszta Kárpátalja programra, amelyben felhívjuk a figyelmet a jelenlegi helyzet tarthatatlanságára, közös munkára és környezetszépítésre invitálunk mindenkit, továbbá a turisztikai látványosságok környezetének csinosításával talán a turisták számára is vonzóbbá tesszük ezt a gyönyörű régiót.

Ön és munkatársai részt vesznek-e személyesen is a programban?

Igen, tervezzük. Május 13-án, a programot nyitó sajtóeseményt követően mi is kesztyűt húzunk, megragadjuk a zsákokat, és munkába állunk. Minél több embert meg szeretnénk győzni arról, hogy csak személyes felelősségvállalással és erős közösségi szellemmel érhetjük el céljainkat.

Köszönjük az interjút, Kormánybiztos Úr!

Én is köszönöm a lehetőséget!

És végezetül álljon itt a május 13-i közösségi munkanaphoz csatlakozott települések listája.

Mivel néhány nappal ezelőtt kaptuk ezt a listát, lehet, hogy azóta bővült az érintett települések köre. Reméljük!:)

Beregdéda, Beregszász, Beregújfalu, Csetfalva, Eszeny, Gát, Halábor, Kisdobrony, Makkosjánosi, Mezővári, Nagybereg, Nagydobrony, Nagymuzsaly, Nevetlenfalu, Batár, Salánk, Sárosoroszi, Tiszaásvány, Tiszaújfalu, Tiszacsoma, Tiszakeresztúr, Karácsfalva, Tiszapéterfalva, Tiszabökény, Tiszaújlak, Asztély, Bene, Mezőgecse, Mezőcsongor.

Hajrá, Tiszta Kárpátalja!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square