Reményt és jövőt kapott Mezővári

Gálaműsort adott Mezővári és a kárpátaljai református egyházközösség vasárnap este Hódmezővásárhelyen, hálából a magyar faluban épített új óvodáért. A színpadról a Borzsavári népi együttes és a helyi reformátusok énekkarai köszöntötték a megjelenteket. A közönség soraiban – mások mellett – a kezdeményezés támogatói, a két település vezetői, valamint az egyházmegye és a kormány képviselői foglaltak helyet.

Az előadás pillanatai (fotó: Vásárhely24)

Reményt és jövőt kapott Mezővári

Hála van a szívünkben, mert érezzük nem vagyunk elfelejtve – kezdte köszöntőbeszédét Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke. Szavai szerint, a nagyvilág hátat fordított Ukrajnának, már ,,egyperces híradások” sem készülnek az országról és az ott élő magyarokról, Hódmezővásárhely azonban bizonyította, nem feledkezett meg róluk.

Zán Fábián Sándor Hódmezővásárhelyen (fotó: Vásárhely24)

Elhangzott, korábban sokszor sapkában, kabátban, fűtetlen szobákban töltötték napjaikat a mezővári óvodások. Kérdéses volt, milyen jövő vár a kárpátaljai magyarságra, ha a legfontosabbakra, a gyerekekre sincs pénze a helyi közösségnek. Mint mondta, az új óvodával nem csak egy új épületet, reményt és jövőt kaptak a falu lakói.

Önbecsülést ad mindannyiunknak

Köszöntőjében Grezsa István, a kárpátaljai fejlesztésekért felelős kormánybiztos is arról beszélt, a mezővári óvodaépítés sokkal több egy jó szándékú, szép kezdeményezésnél: ,,önbecsülést ad mindannyiunknak, az ott élő magyaroknak és az itt élő vásárhelyieknek egyaránt”.

Grezsa István ünnepi köszöntője (fotó: Vásárhely24)

Alkalom is a mai este arra, hogy mi, magyarok hitet tegyünk amellett, történt bármi az elmúlt 98 évben, egy nemzet tagjai vagyunk, és ezt szeretnénk természetesen megélni a 21. században – mondta még a kormánybiztos.

Hit, összetartozás, köszönet

A mai este a hitről, az összetartozásról szól – mondta immáron Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere. Mint kifejtette, a mezővári óvoda a bizonyítéka, azon hitünknek, hogy nem kell lemondanunk az álmainkról, példát mutat az összefogás erejére, ugyanakkor jelzi a hódmezővásárhelyiek elkötelezettségét a határon túli magyarok iránt. Tanúbizonyságát adja, hogy a lelkünkön viseljük a sorsukat.

Hegedűs Zoltán alpolgármester (fotó: Vásárhely24)

Megérte helyt állni

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője levélben üzent az est vendégeinek.

Köszöntőjében egyebek közt azt írta, ,,teljes hűséggel helyt állni a világ bármely pontján”, ez az ,,az akarat és kötelességtudat”, amely mellett hitet tettek az adakozók, ráadásul mindezt akkor, amikor a környező országokban, ,,kimondva kimondatlanul bűn, de legalább is a többségnek szemet szúró vétek magyarnak lenni”.

Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője (fotó: hodmezovassarhely.hu)

Megérte helyt állni – írta a miniszter, egyúttal hozzátette, hite szerint az igazukat a mezővári óvoda növendékei fogják majd bizonyítani.

Magyarok határon innen és túl adakoztak és fogtak össze azért, hogy egy kicsiny, de túlélésre érdemes közösségben reményt és jövőt mutassunk – olvasható még a levelében.

Szöveg és fotó: Frankó Máté, Vásárhely 24 (link)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square