Felvidéken és a Partiumban is sorra újulnak meg az óvodák

A napokban újabb állomásaihoz érkezett a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program. Ezúttal a felvidéki Albár, Nyárasd, Csallóközkürt, Eperjes, Inám, Ipolybalog településeken adtak át felújított gyermekintézményeket, illetve sor került a rimaszombati új református óvoda ünnepélyes alapkőletételére. Emellett a partiumi Nagykárolyban felavatták a program keretében épült első erdélyi óvodát.

Az ünnepségeken a helyi közösségek, a magyarságszervezetek és a szakmai szervezetek képviselői, az egyházi méltóságok mellett részt vett Grezsa István is. A miniszteri biztos tájékoztatása szerint megközelíti a százat a program keretében felújított óvodák száma, de e folyamatosan gyarapodik, a teljesen új intézmények átadására pedig 2019-ben és 2020-ban kerül sor. Ami Felvidéket illeti, itt 132 önkormányzat vehetett részt az óvodafejlesztési pályázaton, aminek keretében mintegy 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés van folyamatban, illetve fejeződött be.

Fotó: felvidek.ma

A miniszteri biztos az ünnepségeken hangsúlyosan szólt arról, hogy a projekt megvalósulásának eredményeként egyes érintett külhoni területeken már olyan örvendetes jelenségeket is meg lehet figyelni, mint például azt, hogy nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik vegyes házasságokban születettek, ugyanakkor mégis magyar óvodákba íratták őket. „Több helyen nem csak a magyar és a vegyes házasságokban, hanem a többségi nemzethez tartozó családokban született gyermekek számára is a magyar oktatási rendszert választják a szülők” — emelte ki, megjegyezve, hogy ez mind a helyi magyar közösségek, mind a magyar kormány tekintélyének növekedéséről tanúskodik. Pozitívumként említette meg továbbá, hogy Szlovákiában, s Romániában is tapasztalható az tendencia, hogy támogatni kezdték a magyar óvodákat, ami arról tanúskodik, hogy a szembenállást felváltja a bizalom.

Fotó: felvidek.ma

Grezsa István a program kapcsán rámutatott, hogy a végcél az, hogy a demográfia és az elvándorlás ellenére 48 ezerről 60 ezerre növekedjen a Kárpát-medencei magyar óvodákba járó gyermek száma, tarthatónak nevezve e célkitűzést. „Azt szeretnénk, hogy minden gyermek, aki magyar, vagy vegyes családban születik, lehetőséget és esélyt kapjon arra, hogy magyar oktatási rendszerben találja meg a számítását” — hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a program jelzés is arra vonatkozóan, hogy a magyarok újra merjék vállalni önazonosságukat.

Forrás: Nagykárolyi Református Egyházmegye

A miniszteri biztos aláhúzta: versenyelőnyt szeretnénk kovácsolni abból, ami Trianonban elveszett — az országhatárok nem módosulnak, viszont semmi sem áll az utunkban, hogy a Kárpát-medencét tekintsük újra hazánknak, hogy ugyanúgy otthon érezzük magunkat a Felvidéken, mint Székelyföld bármelyik településén. „Ha képesek vagyunk újra hinni magunkban, akkor a 21. században a magyar újra a nyertes nemzetek sorába fog tartozni” —tette hozzá.

Csak emlékeztetőül: a magyar kormány 2016 decemberében hagyta jóvá a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot, ami a legnagyobb rendszerszintű nemzetpolitikai projekt. Ennek keretében — két ütemben — 38,5 milliárd forintnyi forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert a Kárpát-medencében.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square