Minősített szállások várják Kárpátalján a turistákat

Kárpátalján minősített napraforgós vendégházak várják a turistákat. 2018. november 15-én első alkalommal tartotta meg bíráló ülését Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács Vendégház Minősítő Rendszer Bíráló Bizottsága. A Bizottság 14 tagból áll, akik a Tanács elnökségi tagjai és a szakmai szervezetek delegáltjai közül kerültek ki.

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ megbízásából hozta létre a kárpátaljai vendégházak minősítési rendszerét. A program keretén belül 2018 októberében indult el a kárpátaljai falusi vendégházak minősítése. Ez tulajdonképpen a falusi turisztikai szálláshelyek vizsgálatát és komfortfokozattól függő különböző kategóriákba sorolását jelenti. A két évre szóló minősítést a vendégfogadóknak maguknak kell kérvényezniük. A minősítés várhatóan kötelező feltétele lesz a turizmus kategórián belüli pályázatok benyújtásának az Egán Ede Alapítvány következő pályázati kiírásában.

A program logója

A kárpátaljai falusi turizmus szálláshelyei a magyarországi védjegyrendszerhez hasonló napraforgós minősítésen esnek át. A minősítésre pályázó vendégházaknak meghatározott alapkövetelményeknek kell megfelelniük. Egy négy napraforgós összkomfortos külön bejáratú vendégszoba esetében: a szobához tartozó, csak a vendégek által használt fürdő és WC, szépen, ízlésesen berendezett, a bútorzathoz illő kiegészítőkkel, étkező, társalgó és konyhahasználat biztosításával, pihenőkerttel, a vendégház udvarán biztosított parkolási lehetőséggel. A három napraforgós komfortos vendégházak esetében szinte ugyanazok a feltételek, de itt a fürdő és WC más vendégek által is használható (max. 4 fő erejéig). A két napraforgós félkomfortos vendégszoba esetében az alapkövetelmények biztosításán túl a fürdőt és WC-t a vendégek és a háziak közösen használhatják. A minősített vendégházak felkerülnek a turisztikai tanács honlapjára.

Első körben összesen 82 vendégház lett leminősítve, ebből a Bizottság 69 vendégháznak ítélte meg a védjegyet. Beregvidéken 13 településről összesen 40 vendégház szerzett minősítést (Beregszász – 3, Bene – 7, Borzsova – 5, Déda – 7, Gecse – 1, Gát – 1, Csetfalva – 2, Jánosi – 1, Kovászó – 2, Mezővári – 1, Nagybereg – 3, Nagymuzsaly – 5, Oroszi – 2). A Felső Tisza-vidéken Viskről 27 vendégház, Ugocsából összesen 2 vendégház szerzett minősítést (Salánk – 1, Tiszakeresztúr – 1).

Egy emlékhely, amit a turistát közül sokan felkeresnek

A lehetőség továbbra is fennáll azon kárpátaljai vendégházak tulajdonosainak, akik szeretnék minősíteni ingatlanjaikat. Erre irányuló igényüket személyesen a KMTT irodájában jelezhetik (Beregszász, Görbe utca 6.). A részletekről telefonon (+380 992 623 820, +380 997 192 993) vagy e-mailben (turisztikaitanacs@gmail.com) lehet érdeklődni.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square