Újabb segítség Ukrajnának. Vajon ez célba ér?

Az infrastrukturális beruházások kivitelezésére irányuló projektek – amennyiben a támogatások valóban célba érnek – nagyban hozzájárulhatnak Kárpátalja gazdasági fejlődéséhez, versenyképességének javulásához. Sajnos azonban a pénz nem mindig jut el oda, ahová szánták. Mi sem példázza ezt jobban, mint annak a hat ukrajnai határátkelőnek az esete, melyek fejlesztésére szánt pályázati támogatásával (29,2 millió euró) máig nem tudott elszámolni Ukrajna.

(Fotó: szon.hu)

Mindezek ellenére, az eltűnt 29 millió euró után, most újabb 22 millió eurót költ az EU Ukrajna megsegítésére. 2018. augusztus 1-jén Ungvárra látogatott Szakács Áron, az ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program Közös Szakmai Titkárságának igazgatója. A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. égisze alatt Budapesten működő titkárság fontos szerepet tölt be a Kárpátaljára irányuló európai uniós források kezelésében, illetve a nyertes pályázatok nyomon követésében, a Magyar Kormány támogatásával.

Kárpátaljai látogatása alatt Szakács Áron és Kárpátalja vezetői – Mihajlo Rivisz, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke és Hennagyij Moszkal, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke – memorandumot írtak alá az együttműködésről, valamint az ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program ungvári képviseleti irodájának létrehozásáról és működéséről.

Az aktuális pályázati ciklus során olyan jelentős projektek megvalósítása kezdődhet el, mint a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás ZeroWaste elnevezésű projektje, melynek célja hulladékgazdálkodási üzem megépítése a Beregszászi járásban található Jánosiban, az Eperjest és Kárpátalját összekötő úthálózat felújítása, illetve az a médiaegyüttműködést célzó projekt, melynek többek között a Nyíregyházi Kölcsey TV és a Kárpátaljai Állami Rádió és Televízió Társaság is részese.

A budapesti szakmai titkárságon augusztus 15-ig lehet jelentkezni arra az álláshirdetésre, mellyel többek között ezen projektek koordinálására keresnek munkatársat.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square