Életmentő egészségügyi adomány Kárpátaljának

Orvosi eszközökből és kórházi berendezésből álló egészségügyi adományt adott át Grezsa István kormánybiztos kárpátaljai kórházak részére a Záhony—Csap határátkelőhelyen.

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Grezsa István elmondta, hogy a német kórházakból összegyűjtött, eredeti áron kétmillió eurót – kb. 620 millió forint – meghaladó összértékű egészségügyi felszerelésből és orvosi eszközökből álló adományt Szabad Ferenc, kárpátaljai születésű bajorországi orvosprofesszor, a Bad Neustadt-i körzeti klinika főorvosa szervezte és állította össze a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai kórházak számára. A rakomány célba juttatásának valamennyi költségét a Miniszterelnökség állta, így az anyagilag egyáltalán nem terheli a kárpátaljai embereket.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A magyar kormány az elmúlt időszakban több alkalommal segítette a kárpátaljai egészségügyi rendszert. Mint a kormánybiztos fogalmazott: „az egészségügy támogatás jól szimbolizálja a magyar kormány jó szándékát, hiszen a lakosság nemzetiségi arányának megfelelően legfeljebb 12 százalékban segítjük nemzettársainkat, a 150 ezres kárpátaljai magyarságot, így a most átadott felszerelés is döntő mértékben az ukrán többséget fogja segíteni.”

Külön köszönöm, hogy Kárpátalja megye vezetése folyamatosan támogatja a munkánkat, miáltal a közös érdekek mentén a két ország kapcsolatait tudjuk erősíteni – hangsúlyozta Grezsa István.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Ivanna Szabó, az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének elnöke arról beszélt, hogy megyeszerte 13 kórházba juttatnak a már vámkezelt segélyrakományból, amelynek legnagyobb része az Ungváron működő megyei egészségügyi intézményekbe, közte a kardiológiai központba, megyei klinikai kórházba, onkológiai központba, tüdőkórházba, valamint a munkácsi megyei gyermekkórházba kerül, de részesülnek belőle a többi között a beregszászi, rahói, técsői, nagyszőlősi, volóci járási kórházak is.

(MTI)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square