Váradi: soha nem kaptunk még ennyi támogatást az anyaországtól

Kárpátalján, de még a megye és az ország határain túl is sokak számára ismerősen cseng a kisdobronyi Váradi Bertalan neve. Nem véletlenül, hiszen a mezőgazdasági vállalkozó igazi mintagazdaságot hozott létre az elmúlt évtizedekben, bejegyeztette a Dobronyi paprika márkanevet, rendezvényeket szervez — s még sorolhatnánk. Vele beszélgettünk el a minap.

— Honnan van a föld szeretete, illetve mivel foglalkoznak?

— A szüleim is mezőgazdasággal foglalkoztak, úgyhogy volt kitől örökölni a termőföld szeretetét. Tanult szakmám is ez, hiszen a Munkácsi Mezőgazdasági Technikumban szereztem diplomát.

40 hektárnyi saját földem van, míg a többi bérlemény. Úgy 400 hektáron gazdálkodunk: 20 hektáron zöldségekkel foglalkozunk, 150 hektáron kalászosokat, a fennmaradó részen pedig kukoricát termesztünk. Van egy almásunk is, sőt, a termelési hulladékot is hasznosítjuk: fecskehasú és szőke mangalicáink szívesen csemegéznek ezekből.

Fontosnak tartom, hogy ne csak megtermesszük a termékeket, hanem lehetőség szerint fel is dolgozzuk ezeket, hiszen így még magasabb árbevétel érhető el. Például fűszerpaprika termesztésével, feldolgozásával, csomagolásával és értékesítésével is foglalkozunk. Hivatalosan is bejegyeztettem a Dobronyi paprika márkanevet, hogy még inkább ismertek és keresettek legyenek termékeink. Egyébként bővül ezek skálája, mivel ételízesítőt is csomagolunk, illetve forgalmazunk. Megjegyezném még, hogy Magyarországon, a paprika hazájában Szatymazi Paprika Mustra néven 2018-ban megrendezett megmérettetésen bronzéremmel jutalmazták Palotás paprikánkat — büszkék is vagyunk erre az elismerésre!

— Mennyire tudják kihasználni a földterületet, illetve van-e elegendő munkaerő ehhez?

— Leginkább a fóliasátrakban tudjuk igazán kihozni a maximumot a földből. Ezekben már két termést is betakarítottunk az idén: a korai hónapos retek után csemegekukoricát termesztettünk, ennek helyére pedig berakni való őszi uborka kerül, s az lesz majd a harmadik termés. Azon vagyunk, hogy minél intenzívebb legyen a szántóföldi növénytermesztés is. A korai burgonya után például őszi káposztát ültetünk.

Ami a munkaerőt illeti, azt igencsak meg kell becsülni manapság! Ezért is igyekszünk olyan keresetet biztosítani a nálunk dolgozók számára, hogy szívesen jöjjenek hozzánk: a gépkezelők 12-15 ezer hrivnyát, a napszámban dolgozók pedig 8-10 ezer hrivnyát is megkereshetnek havonta.

— Van még hová fejlődni?

— Nem kérdés, hiszen folyamatosan azon kell dolgoznunk, hogy jobb, minőségibb termékeket állítsunk elő. Emiatt is jó dolog, hogy az anyaország soha nem látott mértékű támogatásban részesíti a kárpátaljai magyarságot. Jómagam három alkalommal is sikerrel pályáztam az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program keretében. Első alkalommal négy darab 7x66 méter méretű fóliasátrat tudtunk ennek köszönhetően megépíteni. Az imént már szóltam arról, milyen jó szolgálatot tesznek ezek… A második sikeres pályázatnak köszönhetően lett egy nagy, 540 négyzetméteres, 1000 tonna termény befogadására alkalmas terménytároló hangárunk. Aki kicsit is jártas e témában, az tudja, hogy azok a termelők, akik nem rendelkeznek kellő tárolókapacitással, kénytelenek az aratás után nyomott áron értékesíteni a terményt. A felvásárló pedig tárolja azt, s majd a következő évben adja csak el akár 1000-2000 hrivnyát is keresve például a búza tonnáján — úgy, hogy közben csak ül ölbe tett kézzel! Az anyaországi támogatásnak köszönhetően most már nekünk is lehetőségünk van arra, hogy ne mást gazdagítsunk, hanem minket gyarapítson a nehéz munkával megtermelt termény. Ami a harmadik pályázatot illeti, ennek köszönhetően egy MTZ-892 típusú traktorral gyarapodott a géppark. Nagy szükség van ez utóbbi frissítésére, hiszen öreg, folyton meghibásodó gépekkel nehéz minőségi munkát produkálni.

Bízok benne, hogy Magyarország kormánya a jövőben is segít bennünket. A továbbiakban is szeretném igénybe venni az említett gazdaságfejlesztési projekt lehetőségeit. Szívem vágya például egy modern paprikafeldolgozó és csomagoló üzem. Amennyiben megvalósulna ez az álmom, akkor elnyernénk a szükséges ISO minősítést és akár külföldre is szállíthatnánk és értékesíthetnénk a dobronyi paprikát.

A villáminterjút Bíró László készítette

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square