Deme András: a boldogulást segítik az Egán Ede program pályázatai

Közismert, hogy az anyaország határain kívül élő magyar közösségek közül a kárpátaljai van a legnehezebb helyzetben. Magyarország kormánya ebből kiindulva kiemelten kezeli, fokozott támogatásban részesíti e régiót. A számos projekt közül kiemelkedik az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program. Ahogy Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a napokban Beregszászon bejelentette, az elmúlt 2,5 évben összesen több mint 18 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési támogatás valósult meg, s a sikeres pályázatok száma eléri 24 ezret. Cikksorozatában portálunk annak jár utána, hogyan hasznosul az e Program keretében elnyert anyaországi támogatás.

Villáminterjú

Deme András farmergazda: A megmaradást, a szülőföldön való boldogulást segítik az Egán Ede program pályázatai

Aki a mezőkaszonyi letérő környékén halad el a Nagydobrony és Makkosjánosi közötti útszakaszon, az okvetlenül felfigyel egy szépen gondozott szőlőültetvényre és gyümölcsösre, a méhészetre a Somi-hegy lejtőjén. A beregsomi Deme család keze munkáját dicséri a sok szőlőtőke, alma- és barackfa stb. Ifjabb Deme András gazdálkodóval a minap beszélgettünk el, amikor éppen a gazdagon termő kajszibarackot szüretelte családjának tagjaival.

— Mióta gazdálkodnak, mivel foglalkoznak?

— Gazdaságunk alapítója édesapám, idősebb Deme András, aki 1996-tól farmerkedik, így gyakorlatilag beleszülettem a mezőgazdasági termelésbe. 4,5 hektáron gazdálkodunk itt a hegyen: ebből másfél hektáron almát, körülbelül egy hektáron csonthéjasokat, továbbá szőlőt termesztünk. Emellett 60 család méhünk is van.

A termést igyekszünk helyben értékesíteni. Hála Istennek, sok a visszajáró a vásárlóink között, amihez hozzájárul, hogy tavasztól őszig mindig van friss, minőségi árunk számukra.

— A szőlő és a gyümölcsös is munkaigényes. Hogyan győzik gondozni az ültetvényeket, szüretelni a termést, hogyan próbálják kiváltani a kétkezi munkát?

— Valóban sok a munka a hegyoldalban. Szerencsére összetartó a családom, a rokonság: amikor igazi csúcsidőszak van, akkor kivonulunk, s közösen végezzük a munkát.

A nagy terület miatt, illetve a hatékonyság növelése érdekében azonban mindenképpen szükség van a gépekre. Volt egy 80-as és egy 25-ös traktorunk. Rájöttünk, hogy az első túl nagy a területünkre, a másik pedig túl kicsi, mert nem bírja el az itt használatos eszközöket. Szükség volt tehát egy közepes traktorra… Ezért is örültünk, amikor megtudtuk, hogy az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program keretében erőgépekre is pályázhatnak a mezőgazdasági termelők. Meg is pályáztunk egy 45 lóerős tartort, s a pozitív elbírálás nyomán azóta ez a piros szépség segíti a munkánkat.

Volt egy másik, ugyancsak sikeres pályázatunk is. Ennek köszönhetően a korábbi 200 mellett újabb 1 700 tőke szőlőt telepítettünk. Hatalmas előrelépést jelent ez is számunkra!

— Mik a további terveik?

— A gyümölcsfák már teremnek, s idővel termőre fordul a szőlő is. Ez persze sok munkát, kihívást jelent számunkra. A fő hangsúlyt a minőségre helyezzük, mert meggyőződtünk arról, hogy egyre igényesebbek a vásárlók, s bizony alaposan megnézik, hogy mire költik a pénzüket…

A tervek kapcsán megjegyezném, hogy örül az ember szíve, amikor látja a sok új traktort és egyéb gépet, fóliasátrat, a falusi vendéglátáshoz felújított házat stb., amit az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program keretében vásároltak, realizáltak földijeim. Bízunk benne, hogy az anyaország a továbbiakban is támogatja a kárpátaljai magyarságot, ezen belül a gazdálkodókat, hogy folytatódik az említett Program, amelynek támogatásai a megmaradást segítik.

Jómagam itt, Kárpátalján képzelem el a jövőmet. Hiszem, hogy két kisfiam — akik már most szívesen „meglovagolják” a traktort — is folytatja azt a munkát, amit nagyapjukkal, a családdal közösen végzünk most. S remélem, hogy a mi sikerünkön felbuzdulva más családok is gazdálkodásba kezdenek, élnek a támogatási lehetőségekkel, s külföld helyett itt, a szülőföldünkön igyekeznek boldogulni…

A villáminterjút Bíró László készítette

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square