Célunk egy élhetőbb Kárpátalja - interjú Dobsa Istvánnal

A Tiszta Kárpátalja program egyik lebonyolítójának, a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének elnökével, Dobsa Istvánnal készítettünk interjút tervekről, célokról, egy környezettudatosabb Kárpátalja álmáról. Már csak néhány hét van hátra május 13-ig, a 24 települést érintő önkéntes munkanapig.

Miért tartotta fontosnak a KMKSZ ISZ, hogy kezdeményezzen egy ilyen közösségi civil munkanapot?

A KMKSZ Ifjúsági Szervezete megalakulása óta fontosnak tartja, hogy szervezzen, vagy csatlakozzon olyan közösségépítő programokhoz, melyek vidékünk javát szolgálják. Amikor a Kárpátaljáért felelős Kormánybiztosság részéről kiderült a támogatói szándék, örömmel kezdtünk el dolgozni a munkanap megtervezésén.

Mindannyiunk érdeke, hogy szép és rendezett vidéken éljünk, ami sok esetben nem az anyagiak kérdése, csupán környezetbarát szemlélet, illetve kis munkaszervezés szükséges hozzá. Egy ilyen alkalom talán az első lépés lehet egy tisztább Kárpátalja felé.

Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke (Forrás: Facebook)

Mik a céljaik?

A legfontosabb cél a környezettudatosabb életmód népszerűsítése. Úgy gondoljuk erre pont az a legalkalmasabb módszer, ha a terepre kimenve közösen dolgozunk együtt, gyűjtjük be a gondatlanul elhelyezett hulladékot, esetleg rendezzük közterületeinket. Valaki, aki részt vesz egy ilyen akcióban a jövőben jobban figyel majd a környezetére.

Mennyire sikerül mobilizálni a kárpátaljaiakat?

Ezt a munkát jelenleg azokon a településeken kezdtük el, ahol ifjúsági szervezetünk alapszervezettel rendelkezik. Eddigiekben 24 település jelezte, hogy csatlakozna a mozgalomhoz. Viszont a folyamatos visszajelzések azt mutatják, hogy nagy az érdeklődés a rendezvény iránt, és ez a szám a jövőben jelentősen bővülni fog.

Hogyan fog a gyakorlatban kinézni a munkanap?

Terveink szerint a projekt 2 részből áll. Május 12-én aktivistáink a csatlakozott településeken működő iskolákban tartanak majd egy előadást a környezettudatos életmódról, illetve tájékoztatnak a munkanapról.

Május 13-án reggel fog kezdődni a terepen a munka. Terveink szerint az önkéntes környezetbarátok az előre megbeszélt helyszíneken gyűlnek majd össze, aztán onnan indulva kezdik meg a munkát. ifjúsági szervezetünk részéről minden csatlakozott településen lesznek koordinátorok, akik segítik és irányítják majd a folyamatot. A Kormánybiztosság támogatásával készülnek egyedi logóval ellátott szemeteszsákok, illetve munkakesztyűk, melyeket a koordinátorok adnak majd át az önkénteseknek.

A program plakátja (Forrás: KMKSZ ISZ)

Hány településen, és melyeken dolgoznak majd az önkéntesek?

Jelen esetben 24 településen intéztünk felhívást. Aktivistáink felkeresték a helyi önkormányzatokat és a polgármesterekkel egyeztetve, összehangoltan kívánjuk lebonyolítani a rendezvényt. A teljesség igénye nélkül munka fog zajlani, Beregszászon, Nagymuzsalyban, Csetfalván, Tiszakeresztúron, Tiszaújlakon, Eszenyben, Nagydobronyban és további településeken.

Hogyan lehet csatlakozni?

Első körben inkább az előre megszervezett településekre összpontosítunk, amolyan pozitív reklámként, hírt adva az akciónak. Viszont ha akad olyan település, ahol érzik azt, hogy szívesen csatlakoznának az akcióhoz nagyobb tömeggel, azt a Tiszta Kárpátalja hivatalos közösségi oldalán jelezhetik és megtaláljuk a módját a kivitelezésnek.

Mik a hosszú távú terveik?

Mindenképp hagyományteremtő céllal fogunk az akció szervezéséhez. Az a terv, hogy folyamatosan bővüljön a csatlakozott települések száma és talán nem is olyan sokára egész Kárpátalja képes lesz majd megmozdulni egy tisztább és élhetőbb környezet érdekében.

Folytatják a programot?

A jelenlegi állás szerint a programnak már idén ősszel lesz folytatása, ahol újabb lendülettel tehetünk majd közösen a vidékünk szépüléséért.

A Szerkesztőség részéről ehhez annyit tudunk hozzátenni, hogy hajrá Tiszta Kárpátalja!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square