Buhajla József: a magyar kormány mindenképp támogatni fogja a kárpátaljai magyar közösséget

Az Ukrajna és Magyarország között sajnálatosan kiéleződött viszony ellenére a magyar kormány most is, a jövőben is támogatja, és minden körülmények között támogatni fogja a kárpátaljai magyar közösséget – jelentette ki Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja Beregszászon, ahol ötszáz magyar vállalkozó írt alá pályázati szerződést a magyar kormány által a kárpátaljai magyarságnak idén nyújtott 7,5 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési támogatás keretében.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulájában tartott aláírási ünnepségen mondott beszédében Buhajla József hangsúlyozta: az új ukrán oktatási törvény számos ország Ukrajnában élő nemzetiségi kisebbségét érinti hátrányosan, amit az is mutat, hogy felsorakozott Magyarország mellé Lengyelország, Románia és Bulgária. Hallgatóságának jelezte, hogy a magyar kormány levélben fordult nemzetközi szervezetekhez a kérdésben, intézkedést sürgetve a diszkriminatív ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban, amely életbe lépése esetén felszámolná a kárpátaljai magyarok anyanyelvű oktatását, miáltal a kárpátaljai magyarok jelene és jövője is kétségessé válna. Üdvözölte, hogy Magyarországon a pártok az ukrán oktatási törvény kérdésében felsorakoztak a nemzeti érdek mellett.

Fotó: karpatalja.ma

A diplomata kiemelte: a magyar kormány továbbra is eltökélt abban, hogy a kárpátaljai gazdaságfejlesztési stratégiáját tovább folytassa, s most elértük azt, hogy a forrásfüggvényes támogatásokra is sor kerül. Örömtelinek nevezte, hogy sok kárpátaljai magyar vállalkozó pályázta meg sikeresen a forrásfüggvényes támogatásokat. „Támogatjuk a helyi magyar közösséget, a szülőföldön történő megmaradás szempontjából legfontosabb szereplőket, a családi vállalkozásokat erősítjük meg” – mondta, emlékeztetve, hogy idén eddig mintegy 1700 pályázat érkezett be, és közel ezer pályázóval már augusztus 21-én aláírták a támogatási szerződéseket.

Mint közölte, ezúttal a forrásfüggvényes támogatások keretében közel ötszáz nyertes pályázóval ír alá szerződéseket 1,2 milliárd forint összértékben a magyar kormány, amivel félezer magyar család boldogulását, helyben maradását kívánja elősegíteni. Kifejtette: az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program keretében nyújtott magyar kormánytámogatásokkal helyben teremtenek egzisztenciát, a Kárpátalján befizetett adókkal pedig Ukrajnát is támogatják. Ennek kapcsán hangsúlyozta „szeretném emlékeztetni ukrán barátainkat arra, hogy az elmúlt években Magyarország Ukrajnát is támogatta több ezer ukrán gyermek magyarországi üdültetésével, évente 20-20 sebesült ukrán katona magyarországi gyógykezelésével, és arról sem szabad megfeledkeznie Ukrajnának, hogy Magyarország hallatta legjobban a hangját az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentességének biztosítása érdekében, s már most látható, hogy a vízummentességnek köszönhetően legalább 40 százalékkal növekedett az utasforgalom a határon”.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője beszédében örömét fejezte, hogy a kárpátaljai magyarok körében igen nagy az érdeklődés a magyar kormány által nyújtott gazdaságfejlesztési támogatás iránt. Ez azt jelzi, hogy a kárpátaljai magyar emberek tenni akarnak életük jobbá tételéért, gazdálkodni, termelni szeretnének családjaik boldogulása érdekében, ami támogatásra méltó dolog. Annak a reményének adott hangot, hogy a kárpátaljai magyarság nemsokára túl lesz a mostani nehézségeken, és a magyar kormány támogatásának is köszönhetően elindul a fejlődés útján, s ez szerinte mindenkinek a hasznára válik majd.

(MTI)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square