Betyár jó ételek

Szombaton mutatták be az ungvári Korzó 10 kézműves sörözőben a Bogrács és egyéb ételek a betyártól címet viselő szakácskönyvet. Az ukrán nyelven megjelent gasztrokiadvány szerzője az Ungváron élő ételfotós és blogger, Edgár Peti.

A Betyár Grill nevet viselő kulináris blog szerzője videóiban a magyar és a kárpátaljai konyha ételkülönlegességeinek készítését mutatja be, melyeket most ebben a könyvben gyűjötte egybe.

A receptek között szép számban találunk magyar ételeket. Ez nem véletlen, hiszen a magyar gasztronómiai hagyományok az évszázadok folyamán a kárpátaljai konyha szerves részévé váltak.

A könyv segítségével most az ukrán olvasók is megismerhetik a bográcsgulyás, a bableves, a halászlé, a habartpaszuly, a pörkölt és nokedli, a csirkepaprikás, a szegedi gulyásleves, a krumplipaprikás, a rakott krumpli, a lecsó, a szilvásgombóc, a lángos készítésének módját. De megtalálható a könyvben a bános, és a Kárpátalján kremzlikinek nevezett tócsni receptje is. A sort az impozáns Betyár burger receptje és a pálinkafogyasztás hagyományainak ismertetése zárja.

A kiadvány érdekessége a szótár melléklet, melynek segítségével az olvasók megismerkedhetnek a különleges egyveleget képező úgynevezett „kárpátaljai nyelv” leggyakoribb kifejezéseivel is.

A most megjelent szakácskönyv nem egyedi példája a kárpátaljai kulináris hagyományok feldolgozásának. Ahogy arról már korábban hírt adtunk, a magyar kormány támogatásával 2018 októberében a Magyar Konyha Magazin mellékleteként Kárpátaljai Gasztrokalauz címmel látott napvilágot az a kiadvány, amely szintén a régió kulináris gazdagságát mutatja be. A gasztrokalauz hamarosan ukrán nyelven is megjelenik.

Az ilyen és hasonló könyvek, kiadványok nem csak gasztronómiai értéktárként funkcionálnak, hanem fontos szerepet töltenek be Kárpátalja népszerűsítésében is, ami a régió hagyományaiból kifolyólag elkerülhetetlenül együtt jár a nemzetiségek közötti béke, a kulturális sokszínűség és a kölcsönös tiszteleten alapuló közösségépítés példává állításával, melynek értékét és fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni napjaink Ukrajnájában.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square