Bartók, a Nagyszőlősről indult zseni

Szeptember 26-án volt Bartók Béla halának évfordulója. Ismert, hogy a magyar zene géniusza gyermekkorának három évét Nagyszőlősön töltötte. Itt játszott először koncerten, itt mutatta be először saját szerzeményét, itt indult el a világhírnév felé. Önéletrajzában így ír erről: „kilencéves koromban kisebb zongoradarabokat komponáltam, sőt Nagyszőlősön, 1891-ben, mint „zeneszerző” és zongoraművész, a nyilvánosság előtt is szerepeltem."

A kisgyermek Bartók (forrás: docplayer.hu)

Az említett koncertet a Nagyszőlősi Polgári Iskola tanárai és diákjai szervezték jótékonysági céllal. A koncertre invitáló meghívó szerint Raff József egyik művét és Beethoven Waldstein-szonátájának első tételét játszotta. Zajos sikert aratott, többször is visszatapsolták. Ekkor ráadásként eljátszotta saját művét, a Duna folyása című szerzeményét.

A fotón Bartók Béla és húga, Clementina Paula (fotó: docplayer.hu)

A helyi újság így számolt be az eseményről: „a kis Bartók Béla II-od osztályos gymnasiumi tanuló, ki zongora művészetét bemutatandó, vendégszerepelni jött N. Szőllősre. Az előadott klassikus darabok a legnagyobb kézi ügyességre vallanak, s hogy a zongora művészetre a 10 éves fiúnak nagy hivatottsága van, kétségen kívül elárulta az eljátszott darabokkal. A fiatal genie kompositójából is bemutatott egy darabot, A Duna folyását, mely szintén sok tapsot nyert. A kis Bartók Béla első nyilvános fellépése alkalmából kapott szép díszes csokrot.”

Bartók tablóképe (forrás: vikipeedia.ee)

A nézőtéren ült Aczél László, Ugocsa vármegye nagy tekintélyű tanfelügyelője, aki látván a fiatalember kiemelkedő tehetségét, a koncertet követően egyéves fizetetlen szabadságot adott özv. Bartóknénak, hogy biztos tanítói állása veszélyeztetése nélkül vihesse fiát Pozsonyba, az akkori Magyarország legpezsgőbb zenei életét élő híres városba. Nagyszőlős magyarsága is kegyelettel őrzi emlékét, ma utca, zeneiskola viseli nevét, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szobrot állíttatott neki a Perényi Zsigmondról elnevezett helyi magyar iskola előtti parkban.

Forrás: irodalmilap.net

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square