Újabb kárpátaljai művészre lehetünk büszkék

Angyalossy Sándor kárpátaljai grafikus képeiből nyílt tárlat Budapesten.

Angyalossy Sándor amellett, hogy művészként máig foglalkozik rajzolással, építészként is maradandót alkotott – emelte ki Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a tárlat megnyitóján. Hozzáfűzte: a művész évtizedeken átívelő munkásságának köszönhetően sikerült visszaadni Munkács városának szecessziós hangulatát.

Alkotásait szemügyre véve, és ahogyan a kiállítás címe is utal rá, a vonalak és az egymást metsző síkok egysége bontakozik ki szemünk előtt éppen olyan harmonikus rendben, ahogyan Isten a világot teremtette – mondta Szász Jenő.

Angyalossy Sándor (fotó: Forrás Galéria)

Kopriva Attila művészettörténész, festőművész elmondta, hogy Angyalossy máig minden tervét számítógépmentesen, ceruzával és vonalzóval készíti, megőrizve a kapcsolatot alkotó és alkotás között. Az építészeti teendők mellett a művészt mindig foglalkoztatta a képzőművészet történelmi és gyakorlati oldala ezért rendszeresen olvas, rajzol és fest a mai napig.

Angyalossy Sándor: Utcarészlet, Kína, 2015

Korai grafikai műveiben, tusrajzaiban főleg az utcai részletek, épületek bemutatása foglalkoztatta, ahol érezni lehet a precizitást és a természetes formák iránti hűséget, viszont már akkor is művészien stilizálta a formát. Későbbi, 21. századi alkotásaiban viszont már az absztrahálás, expresszivitás és a keleti művészet hatása vehető észre.

A megnyitón jelen volt Andrij Csebikin, az Ukrán Nemzeti Művészeti Akadémia elnöke is, aki szintén méltatta Angyalossy művészetét, továbbá Szalipszki Endre, korábbi beregszászi főkonzul is.

Szalipszki Endre a megnyitón (fotó: Forrás Galéria)

(MTI)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square