A munkácsi Erdélyi-kiállítás margójára,avagy a karácsonyfadíszek dobozának titka


Erdélyi Béla alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember 16-án a Munkácsy Mihály Magyar Házban. Ennek kapcsán beszélgettünk el Kopriva Attila helyi festőművésszel, a kiállítás ötletgazdájával, illetve egyik kivitelezőjével.


— Van-e valamilyen apropója az Erdélyi-tárlatnak, illetve volt-e ilyen korábban Munkácson?


— Ezekben a napokban van a nagy művész halálának évfordulója: 1955. szeptember 19-én hunyt el ő.Ami magát a kiállítást illeti, a Munkácsy Mihály Magyar Ház a tárlat fő szervezője, s nagyon örülünk, hogy az itteni remek kiállítóterem lett a tárlat helyszíne.


Ami a kérdés második részét illeti, elmondanám, hogy a múlt század ’20-as éveiben, amikor még működött a munkácsi művészek klubja, Boksay Józseffel együtt ő is tagja volt ennek. Rendszeresen ki is állították együtt az alkotásaikat, illetve más művészekkel közös tárlataik is voltak. Viszont úgy tudom, hogy a mostani az első olyan kiállítás a városban, amely csak Erdélyi Béláról, az ő művészetéről, emberi, szellemi nagyságáról szól…


— Igaz, hogy a kiállításnak köze van a karácsonyhoz is?


— Ha egy szóval kell válaszolni — igen!Az a helyzet, hogy a magyar kormány támogatásával három éve sikerült megvásárolni Erdélyi Béla munkácsi szülőházát. Azon voltunk és vagyunk, hogy visszaállítsuk azt a légkört, enteriőrt és exteriőrt, azokat a műhelyeket, amelyekben nagy festőnk és testvére, János alkotott.


A munkálatok során igazi kincsre bukkantunk! Az ott dolgozók találtak egy dobozt, amelynek a felirata szerint karácsonyfára való díszeket kellett volna tartalmaznia… Ennél azonban sokkal értékesebb volt az, amit rejtett: Erdélyi Béla Imen és Dimon című műveinek első változatait 1922-ből és 1923-ból, de voltak itt karikatúrák, fotók, így olyan, amelyen az édesanyjával látható, illetve amely a Tátrában 1929-ben tett túrája során készült, valamint különböző dokumentumok! Ez utóbbiak között volt az a fényképes kártya, amely arról tanúskodik, hogy tagja volt a német képzőművészeti szövetségnek… A festő emlékházának igazi különlegeségei lesznek ezek!


— A mester milyen alkotásait láthatják a művészetkedvelők?— Összesen 20 grafikát tekinthetnek meg itt az érdeklődőt. Ezek között van három olyan, amelyet korábban a magyar kormány segítségével sikerült megvásárolnunk. A többit magángyűjtők ajánlották fel a tárlatra. Emellett kiállítjuk Erdélyi Béla említett írásait, valamint néhány olyan karikatúrát is, amit a „karácsonyfadíszek” említett dobozában találtunk....— Van-e személyes kedvence a kiállított alkotások között?
— Ezek mindegyike fantasztikus, s nem is tudnék választani közülük! Erdélyi Béla ugyanis képes volt egy vonallal elkészíteni egy karikatúrát, de értett a legbonyolultabb akadémista rajzokhoz is… Örök értékű alkotások ezek, amelyeket tiszta szívből csodálok… Csak ajánlani tudom mindenki számára, hogy jöjjön el Munkácsra, a Munkácsy Mihály Magyar Házba, s győződjön meg személyesen is erről!


Bíró László


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square