A múltat végképp eltörölni?

Terjedelmes összeállításban számolt be róla az MTI, hogy Ukrajna és Litvánia is tiltakozik egy lengyel kormánytervezet ellen. Alább idézzük a hír Ukrajnára vonatkozó részeit:

„Ukrajna tiltakozását fejezte ki egy lengyel kormánytervezet ellen, amelynek értelmében a lengyel útleveleket Lengyelország függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulója tiszteletére olyan háttérképekkel látnák el, amelyek között Lengyelország mai határain kívüli, jelenlegi szomszédjai területén fekvő egykori lengyel városok nevezetességei is szerepelnének. Az új útleveleket 2018-ban bocsájtanák ki Lengyelország 100 éves függetlenségének évfordulójára, amelyet 123 éves felosztottság után nyert vissza.

Az Associated Press hírügynökség úgy tudja: a már kiválasztott képek között van a nyugat-ukrajnai Lemberg – Lviv – lengyel katonai temetője. Az ukrán külügyminisztérium hétfőn bekérette a kijevi lengyel nagykövetet, és barátságtalan lépésnek nevezte a lembergi katonai temető képének egy hivatalos lengyel iratban történő megjelenítését, ami Kijev szerint káros hatással lesz az ukrán-lengyel stratégiai partnerségre.”

És akkor a vélemény: hogy mi van? Mi a baja ukrán barátinknak?

Lemberg egy régi képeslapon (forrás: magyarnarancs.hu)

Az, hogy Lengyelország nem felejti el azokat a területeket sem, amelyek egyszer fennhatósága alá tartoztak? Nem felejtik el, hogy felépítettek egy Lemberg nevű várost, és sok minden egyebet is a mai Ukrajna területén?

Olyan kulturális és építészeti örökséget hagytak Ukrajnára, amelyek azóta is az ország koronaékszerei közé tartoznak. Ukrajnában járva talán nem is találunk még egy olyan települést, mint amilyen Lemberg. És ahelyett, hogy örülnének Kijevben az ingyen reklámnak, most háborognak, hogy hogyan mernek „visszaélni” egy katonatemető képével a lengyelek. A válasz nagyon egyszerű: hát úgy, hogy ők építették.

Aztán persze jön a szokásos fenyegetőzés, hogy káros hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra, stb. Gondolom, hogy nagyon megijedhettek most ezt hallva Varsóban. Csak a végén nehogy hazaküldjék azt a milliós nagyságrendű munkavállalót, akiknek munkát adnak Lengyelország-szerte.

Ha valami, akkor pont ez a történelemhamisító, a múltat soha el nem fogadó, a tényeket letagadó, cinikus ukrán szemlélet rombolja a szomszédi viszonyt. És ne legyen kétségünk, ugyanezt csinálják Kárpátalja vonatkozásában is. Például módszeresen pusztítják az épített örökséget Ungváron, kék-sárgára mázolják a Tisza forrásának köveit, és még folytathatnánk a sort. Még az írmagját is ki akarják irtani a valóságnak. El akarják törölni a múltat, amelyben nekik túl sok babér nem termett.

Rombolás ellen tiltakozók Ungváron (fotó: Kárpátalja hetilap)

De van egy rossz hírünk számukra: nem felejtünk, nem felejtjük el, hogy kik építettek és kik romboltak. Nem feledjük az ungvári zsinagógát, a nagyszőlősi Perényi-kastélyt, a huszti várromot és a csetfalvi templomot sem. A hivatásos kijevi félelemkeltőknek pedig üzenjük, az igazságot is meg lehet szokni. Még ha fáj is…

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square