Egy ház, amely évszázadokat mutat be

Egyedi múzeumot alakított ki egy fogorvos a Técsői járásban


A técsői járási Talaborfaluban (ukránul Tereblja) van egy olyan hely, ahol összefonódnak a századok. A múzeumot Olekszandr Orosz gyűjtő, helyi fogorvos hozta létre.

A világ kultúrájának irányvonalai rányomták bélyegüket a kollekcióra, amely közel ötvenezer tárgyat számlál. A házban minden elképzelhető dolog jelen van: művészet, tudományos munkák, a letűnt idők háztartási eszközei, egyszóval egy olyan világ, ami túléli az embert.


A kiállított tárgyak több évszázadot ölelnek fel, bemutatva az emberek életét és kultúráját. A tárgyak, amelyek tanúi voltak más emberek életének, hűen tükrözik, hogy milyenek, mennyire bonyolultak voltak a letűnt évek. Csak különböző baltákból, fejszékből és szekercékből több mint kétezer van Olekszandr Orosz otthonában…

Gazdájuk sok mindent látott, megtapasztalt élete során. A haditengerészetnél szolgált, s ezt követően ragadta magával a gyűjtőszenvedély, a kiállított tárgyak világa, sokszínűsége. Ami szakmáját illeti, elmondta, hogy annak idején, fiatal katonaként a tengeren hajóztak, amikor megfájdult a foga. Mivel semmivel sem tudta csillapítani ezt, megszületett benne az elhatározás, hogy fogorvos lesz.


A múzeumban kiemelt helyen szerepel a fafaragás: a művész szinte érzi a növény lelkét, amikor az anyagával dolgozik, formálja azt. A gyűjtő olyan kompozíciókat készít a fából, amelyeket elsősorban a természet tesz tökéletessé, s amelyek képesek megmutatni az örökkévalóságot, s mindazt, amit az emberi fantázia megrajzolhat.


Olekszandr Orosz nem kíván megállni az eddig elért sikereknél, annál is inkább mivel olyan tárgyak vannak a gyűjteményében, amelyek akár arra is pályázhatnak, hogy bekerüljenek a Guinness Rekordok Könyvébe.


A gyűjtő újabb és újabb, a természet és az emberi kéz által létrehozott tárgyakkal gazdagítja kollekcióját. Mindazok, akik megfordulnak nála, szemtanúi lehetnek annak, miként fonódnak össze egyetlen otthonban az évszázadok.


A zaktour.gov.ua megye turisztikai portál nyomán

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square