Vadvölgy Panzió: Festői környezet, remek síterep várja az idei látogatókat

Az Uzsoki-hágó környékén, festői környezetben működik a Vadvölgy Panzió. Nemrég arról beszélgetnünk ennek igazgatójával, Szántó Gyulával, hogy milyen feltételek várják itt a vendégeket, s milyen fejlesztéseket terveznek.

— Mit kell tudni a panziójukról?


— A panzió 2002-től működik. 2018-ban az anyaország kormánya által elindított Magyar Házak Kárpátalján Programnak, illetve dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatásának köszönhetően megvásárolták azt a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete számára. Ezzel sikerült szavatolni a szociális üdültetést a kárpátaljai magyar nagycsaládosok számára egész évben.

A Vadvölgy Panzió a Keleti-Kárpátok lábánál, Viharos (ukránul Viska) településen, a Nagybereznai járás területén található, nem messze az egykori Árpád-vonaltól. Ungvár 70 km-re, az Uzsoki-hágó 35 km-re, míg a magyar határ mintegy 100 km-re, a szlovák határ pedig kb. 30 km-re van innen. Hegyek és erdők veszik körül családias jellegű panziónkat, amely egy dombra épült, ahonnan csodás a kilátás a hegygerincekre, s ahol magyar vendégszeretettel fogadjuk az ide érkezőket.


Az egész világból várjuk ide a magyarokat! Panziónk alkalmas például családi, baráti társaságok fogadására, akár több napos rendezvények, így esküvők lebonyolítására. Ideális helyszíne lehet emellett osztálykirándulásoknak, különböző tréningeknek, művészeti és hagyományőrző, illetve edzőtáboroknak stb.

— Egyszerre hány vendéget tudnak fogadni, s milyenek a körülmények?


— Akár 50 fő részére is tudunk elhelyezést biztosítani a 13, zuhanyzóval és WC-vel ellátott, két-, három- és négyágyas szobánkban. Van a területen egy külön álló, fából készült, WC-vel és zuhanyzóval szintén felszerelt, 100 éves rutén parasztház is, amelyben három vendéget tudunk elhelyezni, akár kutyájukkal együtt.


Étterem és borozó, bár és társalgó, medence (az egyik fele az épületben, a másik fele a szabadban van), orosz fürdő és szauna is vendégeink rendelkezésére áll, akárcsak a másfél hektár területű kert, benne napozóval, játszótérrel, illetve az itt folydogáló patak közepén lévő szigeten kialakított kerti sütővel. Emellett olyan szórakozási lehetőségekkel is várjuk őket, mint a biliárd, tenisz, vagy labdajátékok. Járműveiket őrzött parkolókban hagyhatják vendégeink.

— A Kárpátok híresek síterepeikről…


— Panziónk környéke is gazdag hóban tél idején. Nem véletlen, hogy egy igazi síparadicsom a környék, amit jómagam is tanúsíthatok, hiszen 15 éven át irányítottam a világhírű Fischer cég munkácsi gyárának értékesítési részlegét, s szívesen síelek! Vendégeink jelenleg is szánkózhatnak a panziónk környékén lévő pályán. Ugyanakkor innen mindössze 4 km-re, a Kraszija hegyen található egy remek síterep, ahol szükség esetén akár hóágyúkat is be tudnak vetni. A közel két kilométer hosszú pályán — ahol modern felvonó működik — különböző nehézségi szintű részek vannak, így remekül szórakozhatnak itt mind a kezdők, mind a profik. Országos bajnokságokat, kupaversenyeket bonyolítanak le e helyszínen. Megjegyezném, hogy sífelszerelést is kölcsönözhetnek itt a sportolni vágyók. A szezon általában december elejétől március végéig tart, de a Krasziján akár áprilisban is lehet síelni a hóágyúknak köszönhetően!


— Terveznek-e fejlesztéseket?


— Komoly mértékben megújul, gyarapodik panziónk az idén és a következő években az anyaország támogatásával. Ha már az imént szóba került a síelés, akkor elmondanám, hogy fel szeretnénk újítani a saját sípályánkat, felvonót telepítve ide. Külön tubing-pályát alakítunk ki, amelyen „amerikai fánk” alakú eszközben csúszhatnak majd le a sportolni vágyók.

Továbbá új bútorok kerülnek a szobákba, modern technológiák alkalmazásával felújítjuk a medencét, télen is használható relax-zónát alakítva ki, korszerűsítjük továbbá a fűtési rendszert is. Emellett egy maximálisan nyitott konferenciatermet alakítunk ki, ahol különböző fórumokat, foglalkozásokat tarthatnának majd, s közben gyönyörködhetnének a természet szépségében.


Emellett kapacitásbővítés is tervben van, többek között plusz faház építése szerepel a további elképzelések között.


— Végül egy utolsó kérdés: hogyan juthatnak el önökhöz a vendégek, illetve mik az elérhetőségeik?


— Magyarországról közúton Záhonyon, Csapon (Чоп) Ungváron (Ужгород), Perecsenyen (Перечін), Kis- és Nagybereznán (Малий Березний, Великий Березний), Csontoson (Кострино) át juthatnak el Viharos (Вишка) településre.


Szlovákia irányából így néz ki az útvonal: Ugar, azaz Ubľa (szlovák-ukrán határátkelő) - Nagyberezna (Великий Березний) - Csontos (Кострино) - Viharos (Вишка).


Amennyiben inkább a vasutat választanák, akkor Magyarországról kényelmesen utazhatnak InterCity vonattal Csapig, onnan pedig kisbusszal tudjuk vendégeinket szállítani egészen a panzióig. Az út során egy ungvári városnézésre is sort lehet keríteni.


Elérhetőségeink: Ukrajna, Kárpátalja, Nagybereznai járás, Viharos (Viska) község, 283. Telefon: +38 050 212 5170. E-mail és honlap: info@vadvolgy.hu, www.vadvolgy.hu.


GPS-koordinátáink:

N48.94049° E22.69254°

N48° 56.429' E22° 41.552'

N48° 56' 27.2'' E22° 41' 33.1''


B. L.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square