Felavatták II. Rákóczi Ferenc szobrát a Beregszászban Isten az igaz ügyet nem hagyja el

Beregszászban ma ünnepélyesen felavatták II. Rákóczi Ferenc másfél tonnás, bronzból készült lovas szobrát, amely egy 20,5 tonnás süttői mészkőtömbön áll. A rendezvényen elhangzott, hogy Győrfi Lajos és Győrfi Ádám szobrászművészek alkotása a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kezdeményezésére, Grezsa István miniszteri biztos közbenjárásával, a magyar kormány, valamint a Bethlen Alap támogatásával készült el.


Az ünnepségen — mások mellett — részt vett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, Íjgyártó István ukrajnai magyar nagykövet, Tilki Attila, az Országgyűlés képviselője, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Sinkaruk Ihor, a megyei állami közigazgatási hivatal vezetőjének helyettese, Barta József, a megyei tanács első alelnöke, valamint Babják Zoltán, Beregszász polgármestere is.


Köszöntőjében Gulyás Gergely rámutatott: „Ez a szobor nem valaki ellen, vagy valakik ellen, hanem valakiért, valakikért áll. II. Rákóczi Ferenc nem csak a magyarság hőse, nem csak Kárpátalja minden nemzetéé, akik kiálltak a közösség védelmében, hanem minden szabadságszerető emberé. Mindenkié, akinek számít az emberi méltóság, az anyanyelv használata és az anyanyelven való oktatás lehetősége, a jogállam, az önbecsülés és a tisztelet értékei. Mindenkié, aki tudja, hogy nem élhetünk egymás ellenére, csak együtt”.


„Ez a szobor arra figyelmeztet, hogy ki kell állnunk önmagunkért és egymásért” — húzta alá a szónok. Elmondása szerint Magyarország ebben a szellemben vesz részt a nemzetközi közösség életében és így vesz részt a nemzetközi szervezetek munkájában is. „Ekként vagyunk tagjai 15 éve a NATO-nak és az Európai Uniónak, s — már csak a Kárpátalján élő magyarság érdekében is — azt szeretném, ha Ukrajnának is a hasonló út nyitva lehetne” — tette hozzá. Megjegyezte, hogy „mindenkire számítunk, s mindenki számíthat ránk, de az alapvető, a magyarságot is megillető nemzeti kisebbségi jogokat, beleértve az anyanyelven való oktatáshoz való jogot, mindenkinek tiszteletben kell tartani”.


Gulyás Gergely rámutatott, hogy a kárpátaljai magyarság sokszorosan bebizonyította: építő és alkotó részese annak az országnak, amelyben él, s nagyon sokat tud hozzátenni gazdasági, kulturális, szellemi téren, keze munkájával éppen úgy, mint közösségének erejével. „A kárpátaljai magyarság sokszorosan bebizonyította: nem csak múltja, jelene, hanem jövője is van ezen a földön!” — jegyezte meg. „Bízhatunk mi is abban, amit a Nagyságos Fejedelem íratott a zászlajára: Iustam causam Deus non derelinquet, Isten az igaz ügyet nem hagyja el” — zárta beszédét a miniszterelnökséget vezető miniszter.


Babják Zoltán ünnepi köszöntőjében azt emelte ki, hogy 316 év után ismét hazatért II. Rákóczi Ferenc. Elmondása szerint szobra a város új jelképe lesz. Beregszász polgármestere köszönetet mondott a magyar kormánynak, Grezsa István miniszteri biztosnak, Brenzovics Lászlónak, a KMKSZ elnökének, valamint Győrfi Lajos szobrászművésznek.


A városvezető egy Rákóczi-intelmet idézett: „Tiszteljétek hazátokat és becsüljétek, hogy ezen a földön élhettek. Őrizzétek meg értékeit és emlékeit. Beszéljetek róla úgy, mintha kincs lenne”. Babják Zoltán azzal zárta beszédét, hogy „a mai emlékműavatás erősebbé tette közösségünket és semmiképp nem tette gyengébbé Ukrajnát. Isten éltesse Beregszászt!”.


Brenzovics László a megjelentekhez fordulva arra emlékeztetett, hogy 126 évvel ezelőtt Bereg megye lelkes közönsége már pénzt gyűjtött arra, hogy felállítsák II. Rákóczi Ferenc lovas szobrát, majd 30 éve, a KMKSZ megalakulását követően újra gyűjtés indult ezt célozva, ám e tervek csak most valósultak meg. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke aláhúzta: „Minden vidéknek megvan a maga hőse, kitüntetett történelmi eseménye. A mi vidékünké egyértelműen Rákóczi Ferenc és a Rákóczi-szabadságharc”. Hozzátette, hogy Kárpátalja lakosai körében évszázadokon keresztül megmaradt Rákóczi emléke.


A beszédeket követően a történelmi egyházak képviselői kérték Isten áldását a szoborra, szentelték meg azt. Az avatószalagot Gulyás Gergely, Brenzovics László, Babják Zoltán és Győrfi Lajos vágta át, majd a megjelentek koszorúkat, virágokat helyeztek el a Nagyságos Fejedelem lovas szobránál.


B. L.Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square