Több mint 300 zápszonyi kapott ingyenesen „személyre szabott” szemüveget felvidéki látszerészektől

Szinte mesébe illő az alábbi történet, amelynek főszereplői segítőkész felvidéki magyar emberek, egy zápszonyi lány, illetve ez utóbbi település polgárai.


A történet része, hogy Martin Vivien, a település lakosa immár harmadik éve dolgozik Léván a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként. Egy közös ismerősük révén szerzett tudomást arról, hogy az ottani Oros-testvérek — akik látszerészek — szemüvegekkel szeretnék támogatni kárpátaljai honfitársaikat.


„Már májusban elkezdtük a szervezést, hiszen nagyon sok volt a teendő. Istennek hála, szeptemberben megérkeztek hozzánk látszerész barátaink, akik háromszáznál is több embert vizsgáltak ki modern eszközeikkel” — meséli Vivien.


A felvidéki optikusok szorgos munkájának eredményeként december elejére, Mikulás napjára elkészültek a szemüvegek, s át is adták ők ezeket boldog tulajdonosaiknak a beregvidéki település művelődési házában.


„Az Oros-testvérek megértették Isten igéjét, miszerint egymásnak terhét hordozzátok... Egy nagy terhet vettek le ők a zápszonyi lakosok válláról, amit köszönünk nekik!” — jegyezte meg ennek kapcsán az ösztöndíjas.


Sikerült elbeszélgetnünk a Felvidékről érkezett vendégek rögtönzött szóvivőjével is. Oros Zoltán elmondta, hogy hatan vannak testvérek — Éva, Csaba, János, Attila, Zsolt, valamint ő —, s mindannyian látszerészettel foglalkoznak már számos éve.


„Felmerült bennünk az a gondolat, hogy valamiképpen segítenünk kellene az elszakított nemzetrészekben élő magyarokat. A magyar kormánynak köszönhetően támogatásban részesültek a felvidéki kis- és közepes vállalkozások, mi pedig ezt a támogatást szerettük volna valamilyen módon továbbadni azoknak, akik nálunk rosszabb helyzetben vannak. Amikor megismerkedtünk Viviennel, adta magát, hogy itt, Kárpátalján, az ő falujában valósítsuk meg e tervünket” — magyarázza Zoltán.


„Szeptember 9-én került sor a szemészeti vizsgálatra, amelynek keretében több mint 320 ember látását vizsgáltuk meg. Ma pedig már átvehették az elkészült szemüvegeket zápszonyi barátaink — a Mikulás-napra, illetve a közelgő karácsonyra időzítettük ezt… Köszönjük a kedves fogadtatást, mind a helyi lakosoknak, mind a település vezetőinek, mind Viviennek!” — mondta a látszerész szakember.


Mit lehet hozzátenni e nem mindennapi történethez? Talán csak azt, amit a felvidéki

testvérek egyike mondott búcsúzóul: Az Úr csodásan működik...


Bíró László

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square