Megújult a családorvosi rendelő Zápszonyban — az anyaország támogatásával

Szép ajándékot hozott a Mikulás a beregvidéki Zápszony községbe, hiszen december 5-én átadták a település felújított családorvosi rendelőjét.


Az ebből az alkalomból tartott ünnepségen — mások mellett — részt vett Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, illetve a bizottság több tagja, Bujdosó János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Kárpátaljai Főosztályának vezetője, Buhajla József ungvári főkonzul, Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.


Elhangzott, hogy a Kárpátaljai családorvosi rendelők felújításának támogatása nevű fejlesztési projekt keretében 27 rendelő újult, illetve újul meg Kárpátalján, ezen belül 11 a Beregvidéken. A zápszonyiban — amely két települést, s közel 2 300 embert szolgál ki — 38 nyílászárót cseréltek modernekre, szigetelték, vakolták, festették a külső homlokzatot, új padlót, álmennyezetet, csempeborítást kaptak a helyiségek, kicserélték a vízvezetéket és a szennyvízvezetéket, felújították a vizesblokkot, korszerűsítették a fűtési rendszert, aminek keretében új radiátorokat, illetve kazánt szereltek fel, s még folytatni lehetne a sort. Összesen közel másfél millió hrivnyát fordítottak az egészségügyi intézmény korszerűsítésére. Meg kell jegyezni, hogy korábban a Keleti Partnerség Program keretében, Magyarország Külügyminisztériumának támogatásával újították fel az épület tetőszerkezetét.


Köszöntőjében Pánczél Károly rámutatott, hogy a hasonló projektek, a támogatás azt szolgálják, hogy legyen jövőkép, perspektíva Kárpátalján, hogy az itt élők elmondhassák: megtalálom az oktatást a gyermekemnek, tudok dolgozni, probléma esetén van egészségügyi intézmény, ahová fordulhatok. Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke rámutatott, hogy a magyar kormány legfőbb célja e támogatásokkal pontosan az, hogy meg lehessen maradni magyarnak Kárpátalján. „Amellett, hogy most megújítottuk 200 millió forint támogatással 13 magyar település rendelőjét, a legfőbb célunk az, hogy Beregszászon egy kórház épüljön magyar állami támogatással, hiszen így lehetne teljes az egészségügyi ellátás” — tájékoztatott, hozzátéve, hogy a közeljövőben mindenképpen meg szeretnék megvalósítani ezt.


Grezsa István a megjelentekhez fordulva elmondta, hogy egy nagyon szép Adventet élünk meg, hiszen nem telik el olyan nap ebben a várakozásban, amely ne hozna kisebb, vagy nagyobb csodát. „A kárpátaljai adventi várakozásban a gyakorlatban tudjuk megtapasztalni és egyúttal megvallani, hogy érdemes kitartanunk itt magyarnak, és az összes nemzetiséggel együtt békében élve évszázados hagyományainkat tovább éltetni” — fogalmazott a miniszteri biztos. Példaként említette a családorvosi rendelők felújításának az egész megyére kiterjedő programját, illetve azt, hogy megérkezett Beregszászra a Nagyságos Fejedelem, Badalóban elkészült egy nagyobb református óvoda, Visken pedig még karácsony előtt felavatják a Fodó Sándor Kulturális Központot. „Azt kívánhatom mindannyiunknak, hogy ahogy most jó magyarnak lenni Zápszonyban, úgy jó legyen magyarnak lenni az egész Kárpát-medencében a következő évtizedekben és az egész XXI. században!” — zárta beszédét Grezsa István.


A rendezvényen Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Bimba Ferenc, a járási állami közigazgatási hivatal vezetőjének helyettese, Bacskai László, a település polgármestere és mások mondtak köszönetet az anyaországnak, s minden támogatónak a megújult családorvosi rendelőért.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square