Megszüntetik a sorkatonai szolgálatra való behívást Ukrajnában?

A héten ismét téma a sorkatonai szolgálatra való behívás eltörlése Ukrajnában.

Forrás: 1News


Néhány napja Andrij Zahorodnyuk védelmi miniszter beszélt erről a kijevi TSN Hírtelevízió adásában. „Ez az én személyes célom. Nem egyhamar lesz ez, nem lesz egy éven belül, ám a behívás eltörlése az én személyes célom. S általában véve az állam álláspontja is az, hogy a NATO szabványainak megfelelő hivatásos hadsereg felé haladunk, amely kiképzett, ellátott. S ami a legfontosabb — minden egyes katonának tudnia kell, hol a helye. Világos katonai karrierrel, jogainak védelmével kell rendelkeznie. Úgy, hogy versenyképesek legyünk a legjobb emberek kiválasztásakor” — közölte a védelmi tárca vezetője.

Forrás: Ukinform


A hét közepén aztán megszólalt e kérdésben David Arahamija, a Nép Szolgája (Szluha Narodu) Párt parlamenti frakciójának vezetője is. „Van egy általános meglátásunk a behívás teljes eltörléséről, amint lehetségessé válik ez mind a pénzügyeket, mind a képességeket, mind az embereket tekintve. Így lehetne majd megvalósítani ezt: előbb 20 százalékkal csökkentjük a behívottak számát és hivatásos hadsereggel váltjuk fel ezt. Ha majd látjuk, hogy minden rendben van nálunk, hogy ellenőrzés alatt tartjuk a folyamatot, akkor további 20 százalékkal csökkentjük (a behívottak számát). Azaz, így, lépésről-lépésre el lehet jutni a 100 százalékig” — közölte a kormánypárti politikus.


David Arahamija ugyanakkor hozzátette, hogy jelenleg a koncepció kimunkálása és a számítások szakaszában tart e munka.


A frakcióvezető arról is beszélt, hogy befolyást gyakorol az általános motivációra, s emiatt a minőségre is az, amikor kényszerből teljesítenek katonai szolgálatot.


- lc -

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square