Ötvös Ida: Köszönjük mindezt a sok segítséget az anyaországnak és a magyar kormánynak!

Ötvös Ida a falusi turizmus igazi úttörője Kárpátalján. Nem véletlenül, hiszen nem egy évtizede annak, hogy elindította a turizmus ezen formáját Visken. Manapság ő képviseli a Felső-Tisza-vidéket a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanácsban. Vele beszélgettünk el a minap.


— Hányan foglalkoznak falusi turizmussal, vendégfogadással Visken?


— Nálunk hivatalos formában működik ez, sőt, bejegyzett társadalmi szervezetünk is van. 1996-ban tíz pedagóguscsaláddal kezdtünk falusi vendéglátással foglalkozni. Aztán 2000-ben bejegyeztettem a civil szervezetet, s ekkor már 14 vendégház működött nálunk. Mára majdnem megduplázódott ez a szám…


— Mi a helyzet a vendégházak minősítése, illetve a továbbképzés terén?


— Büszkék vagyunk arra, hogy az új évezred elején elsőként szerveztünk Kárpátalján falusi vendéglátós tanfolyamot a Budapesti Gazdasági Főiskola támogatásával és dr. Hanusz Árpád közreműködésével. A sikeres vizsgát követően falusi vendéglátó szakképesítést szereztek, s az ezt bizonyító OKJ bizonyítványt vehettek át tagjaink. Ezt követően dr. Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke és dr. Hanusz Árpád alelnök segítséget nyújtott ahhoz, hogy az illetékes bizottság tagjai minősítsék vendégházainkat. Ők rámutattak a pozitívumokra, de a hiányosságokra is. Ez utóbbiakat folyamatosan igyekeztünk kiküszöbölni, s úgy érzem, hogy kellően felkészültünk a turisták fogadására…


Falusi vendéglátóink tanfolyamokon, ezek között a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács által szervezett tanfolyamokon vettek részt. Örömmel mondhatom el, hogy mostanra 25 minősített vendégház működik nálunk, amelyekben képzett, diplomás vendéglátók fogadják a turistákat.


— Élnek-e ők az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program nyújtotta lehetőségekkel?


— Először öt, majd tíz vendéglátónk pályázott… A legutóbbi fordulóban viszont már szinte mindenki, ami nagyon jó dolog, s egyben jól mutatja, hogy bíznak az anyaország segítségében! Főleg fejlesztésre, beruházásra, ezen belül felújításra, bútorra, mosógépre, hűtőre stb. igényeltek támogatást.


— Honnan érkezik a legtöbb vendégük, hogyan szervezik meg az itteni tartózkodásukat, Melyek a legkedveltebb turistacélpontok?


— El kell mondani, hogy visszatérő a vendégeink abszolút többsége, s Magyarországról érkeznek ők. Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyék, Pécs, Várpalota, s más régiók azok, ahonnan hozzánk érkeznek. Persze, gyakorlatilag az egész Magyarországról jártak már nálunk… Csillagtúrák keretében járják be Kárpátalját idegenvezető kíséretében, s minden este visszaérkeznek hozzánk. Az első számú célpontjuk a Vereckei-hágó — egyetlen olyan csoportunk sem volt, amely kihagyta volna ezt a szívünknek különösen kedves helyet, de ugyanez mondható el a munkácsi várról is. Népszerű még körükben a Tisza forrása, a Fekete- és a Fehér-Tisza összefolyása, illetve Európa közepe.


— Mit tapasztalnak, milyen benyomásokkal távoznak a turisták?


— Ezt látni kell: könnyet hullatnak! Megemlíteném, hogy nagyon jó dolog, hogy van egy tájházunk, ahol be tudjuk mutatni népművészetünket, hagyományainkat. S van egy olyan helyiségünk, ahol akár hatvan személy is elfér. Itt szoktunk közös vacsorát tartani élő zene mellett. Míg a vendégházakban csak a vendég és a házigazda ismerkedhet meg vacsora közben, addig itt mindenki megjelenik. Nagy barátságok szövődnek…


— Mennyire népszerű turistacélpont Visk?


— A koronavárosok idén 11. alkalommal megrendezett találkozója is nagy turisztikai látványosságot jelentett. Megjegyezném, hogy háromezer résztvevője volt a rendezvénysorozatnak… Nagyon érdekes a népzenei és néptánctáborunk is. Mivel jövőre lesz 20 éve, hogy megalakult a falusi turizmust támogató civil szervezet nálunk, ezért az említett két rendezvénysorozat — amelyek megrendezését a Bethlen Gábor Alap támogatja — záró momentumaként valami szép programmal szeretnénk majd kirukkolni!


Meg szeretném említeni legújabb turistaattrakciónkat, a református templomunk XV. századi freskóit. Igazi kincset sikerült feltárni a Teleki László Alapítványnak és a Rómer Flóris-terv pénzügyi támogatásának köszönhetően! Eddig is eljöttek vendégeink a templomba, amelynek orgonáját magyarországi támogatással sikerült felújítani, s ahol a kopjafák is vannak. Ám úgy vélem, hogy tovább bővülhet az egyházi vonal. Januártól olyan programot kínálunk, amelyben már a freskók megtekintése is szerepel. Nagyon jó dolog, hogy a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően csoportosan jönnek egyházi gyülekezetek, tantestületek, diákok, akik pályázhatnak erre, támogatást kaphatnak az útiköltségre.


Köszönjük mindezt a sok segítséget az anyaországnak és a magyar kormánynak!


— Végezetül egy utolsó kérdés: mit lehetne tenni, hogy még több magyarországi turista keresse fel megyénket?


— Nem kérünk sokat... Csupán annyit, hogy javuljon már végre a határátkelés, ami kész katasztrófa! Nem méltó a XXI. századhoz, amikor 5 órát vesztegel a turistabusz az Asztély-Beregsurány határátkelőn, pedig külön buszsáv is van ott! Hiába teszünk mi meg mindent, hogy jól érezze magát a vendég, ha a határátkelés gyötrelme lerombolja bennük mindezt…


Az interjút Bíró László készítette

A képek forrása: Kárpát Expressz/MTVA és Bacsi Zoltán. A freskót ábrázoló kép Mudrák Attila (Magyar Nemzet) fotója

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square