Pócsik János: Hatékonyabban, minőségesebben termelhetünk a magyar kormány támogatásának köszönhetően

Az ősz nem csak a termés betakarításáról szól — ekkor kell megalapozni a jövő évi bő termést is. A bótrágyi Pócsik János gazdálkodót és fiát is a mezőn találtuk a minap, amint éppen a Mosnó dűlőben készítették elő a magágyat, illetve vetették az őszi búzát. Velük beszélgettünk el arról, miként gazdálkodnak, miként segítik munkájukat, a szülőföldön való megmaradást az Egán Ede-program pályázatai.
— Az utóbbi hetek-hónapok a betakarításnak ugyan kedveztek, a szántásnak és vetésnek már nem annyira. Hogyan haladnak ezekkel a munkálatokkal? — kérdeztük a családfőt.


— A földek valóban szinte betonkeményre száradtak az aszályos időjárás miatt. Az utóbbi napokban azonban esett annyi eső, hogy elvégezzük a talaj előkészítését, s elvessük a magot. Ki kell használnunk szinte minden percet, mert holnapra már nagyobb esőt ígérnek a meteorológusok… A fiam a magágyat készíti elő az újabb traktorral, én pedig a vetőgépet vontatom a régivel.


— Pályázat alapján jutottak az új MTZ traktorhoz?


— Igen, kétszer is sikeresen pályáztunk az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program keretében. Első alkalommal modern műtrágyaszóróhoz, szárzúzóhoz, talajtömörítő hengerhez, valamint egy háromfejes, forgatós ekéhez jutottunk ennek köszönhetően. A második alkalommal egy MTZ 1025.2 típusú traktorral gazdagodott gépparkunk az anyaország támogatásának köszönhetően.


— Nyújtottak be újabb pályázatot azóta?


— Igen, egy ásóboronára, illetve egy nehéz tárcsára pályáztunk.


Egyébként őszintén elmondom, hogy amikor tudomást szereztünk az első pályázati kiírásról, még féltünk belevágni ebbe, mert szintet hihetetlen volt, hogy ilyen segítséget kaphatunk! Aztán Beregszászban hallottam Magyar Levente államtitkárt, aki bíztatott bennünket, így másodszor már mi is pályáztunk és nyertünk is!— Mennyivel lett könnyebb a munkájuk ezeknek a gépeknek köszönhetően?


— Sokkal hatékonyabban és eredményesebben gazdálkodhatunk, amióta megvannak az új gépeink, eszközeink! A nagyobb műtrágyaszóró időarányosan nagyobb területen teszi lehetővé, hogy kivigyük a talajtápot, illetve sokkal egyenletesebben, minőségesebben végzi ezt. A szárzúzónak köszönhetően beledolgozhatjuk a talajba a növényi maradványokat, így a szalmát, a kukoricaszárat, ami lebomlik, s tápanyagokkal gazdagítja a talajt, kiváltva a drága műtrágyát. Nem mellékes, hogy még a környezetet is kíméljük így, hiszen nem egy helyen még ma is elégetik például a szalmát… A talajtömörítő is sokat segít nekünk. Tavaly ősszel is szárazság volt, nem tudtuk, hogy mit is csináljunk a kemény rögökkel. A gépnek köszönhetően azonban sikerült megfelelő magágyat készítenünk. Az sem mellékes, hogy a tömörített felső réteg nem hagyja, hogy elpárologjon az a kevés nedvesség is, amit a talaj tartalmaz. A modern, forgatós eke pedig lehetővé teszi, hogy oda-vissza szántsunk, nem kell forogni, így időt, energiát takarítunk meg. Az új MTZ pedig képes arra, hogy kétszer annyi munkát végezhessünk el vele, mint a régi traktorunkkal. Emellett a legmodernebb talajművelő eszközöket használhatjuk — megbízható, hatékony masina.

Egészében véve elmondhatom, hogy az Egán-program támogatása révén vásárolt gépeinknek köszönhetően optimális időben tudjuk elvégezni az aktuális munkálatokat, aminek nagy szerepe van a jó terméshozam elérésében. Hatékonyabban, minőségesebben termelhetünk a magyar kormány támogatásának köszönhetően!


— Az imént éppen egy érdekes masinát vontatott az új traktorral a fia…


— Az ásóboronát… Korábban kölcsönbe kértünk ilyen eszközt, de annyira bevált, hogy pályázatot nyújtottunk be az utófinanszírozására, később pedig meg is vásároltunk egy ilyen talajművelő gépet. A magyarországi gazdáknál, Lónya környékén láttam ilyet először működés közben — egyfajta határon átnyúló tapasztalatcsere keretében —, akik nagyon dicsérték. A mienk egyébként magyarországi gyártmány, s nagyon meg vagyunk elégedve vele — kiváló minőségű, hatékony eszköz, sokkal jobban meg lehet vele művelni a földet, mint például egy tárcsával! Ha pedig jobb a magágy, akkor jobb a kelés, végeredményben pedig magasabb a hozam is…


— Olyannyira hatékony ez az ásóborona, hogy nem kell annyit fordulni vele a földrészlegen, mint, teszem azt, egy tárcsával — kapcsolódott be a beszélgetésünkbe Szabolcs, a családfő fia. — Kiszámoltuk, hogy egy év alatt körülbelül 800 liter gázolajjal kevesebbet kell vásárolnunk az ásóboronának köszönhetően. Ha ezt beszorozzuk, mondjuk, 28 hrivnyával, amennyibe az üzemanyag literje kerül, akkor látjuk, hogy több mint 22 ezer hrivnyát takarít meg nekünk!


— Mik a tervek, pályáznak-e a továbbiakban is? — kérdeztük a családfőt.


— Nagy segítséget jelentene egy búzavetőgép, illetve egy modernebb kombájn a régi, harmincéves helyett. Emellett szinte az összes kárpátaljai magyar gazdálkodót érintő, megoldásra váró probléma a termény felvásárlása. A viszonteladók ugyanis nyomott áron vásárolják fel a keserves munkával megtermelt búzát, kukoricát, majd busás haszonnal adják tovább! Talán a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége — amelynek a fiammal együtt tagjai vagyunk, s amely sokat segít nekünk az anyaország támogatásával, például vetőmagot, műtrágyát ad — el tudna járni ebben az ügyben…


— Manapság nagyon sokan választják a külföldi munkát. Soha nem gondolt erre? — kérdeztük Pócsik Jánost.— Dehogynem, s nem csak gondoltam, hanem a ’90-es évek elején egy éven át dolgoztam is külföldön! Azonban még az ellenségemnek sem kívánom azt az érzést, amikor sikerült hazalátogatnom, majd vissza kellett indulnom, itt kellett hagynom a családomat… Én akkor megfogadtam, hogy ha egy mód van rá, akkor idehaza, szülőföldünkön igyekszek megkeresni a kenyeret, s azóta is erre biztatok mindenkit, így Szabolcs fiamat is. Hála Istennek, idehaza vagyunk, azzal foglalkozunk, amit szeretünk, s meg is van az eredménye a munkánknak. Köszönet az anyaországnak azért, hogy segít bennünket ebben!


— Szabolcs, te is így gondolkodsz? — kérdeztük a családfő fiát.


— Kilencévesen ültem először traktorunk vezetőfülkéjébe, később pedig már igyekeztem segíteni édesapámnak mindenben, amiben csak tudtam… Való igaz, hogy keményen kell dolgozni a földeken, hiszen van, hogy éjfélig is szántok, de szeretem ezt a munkát, jó látni, ahogy a föld meghálálja a törődést. S nagyon fontos számomra, hogy nem kell idegenbe mennem, hogy a családommal, barátaimmal lehetek minden nap, hogy a saját ágyamban hajthatom álomra a fejem!Az interjút Bíró László készítette

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square