Kiss László: Felbecsülhetetlen támogatást kapunk az anyaországtól!

Az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program által kiírt pályázatok nyertesei között vannak vállalkozók különböző szférákban, falusi turizmussal foglalkozók, zöldségtermesztők stb. De van, aki a tejtermelésre szakosodott, mint például Kiss László. Az ismert nagydobronyi gazda teheneinek tejéből számos családnak jut a több ezer lelket számláló településen. Vele beszélgettünk el a minap.


— Ha manapság reggel, vagy estére jár az ember autóval Nagydobronyban, bizony nem kell túl sokat bosszankodnia amiatt, hogy a falusi csorda akadályozza forgalmat — kevés a tehén…


— Sajnos, ez valóban így van. A Munkácsi Mezőgazdasági Technikumban szereztem állatfelcseri képesítést, s utána szinte egész életemben a mezőgazdaságban, ezen belül az állattenyésztésben tevékenykedtem, így van „némi” rálátásom ezekre a dolgokra. Míg 20 éve háromszáz tehén járt ki a legelőre a falusi csordával, addig manapság jó, ha 40, ami bizony nagyon, de nagyon kevés… S nem csak arról van szó, hogy az embereknek, főleg a gyermekeknek elengedhetetlen szükségük van a friss tejre és tejtermékekre — földjeink is igénylik a szerves trágyát! Hiába alkalmazzuk ugyanis a műtrágyákat, ezekkel nem vagyunk képesek javítani a talaj szerkezetét, életet vinni a földekbe. A szervezetünkben fontos feladatokat ellátó mikro- és makroelemekről nem is beszélve…


— Jól tudom, hogy a falusi csorda egyhatoda az önök portájáról jár ki a legelőre?


— Hét tehenünket indítjuk el minden reggel: Gyöngyit, Barnát, Rókát, Katit, Csillát, Bimbót és Bözsit. Akinek már volt tehene, az tudja, hogy mivel jár ez, hogy a bociknak nincs vasárnap, nincs ünnep — minden nap elvárják, hogy tisztán tartsuk őket és az istállót, időben megetessük és megitassuk őket. Talán ez az, ami elriasztja a mai fiatalokat a tehéntartástól… Pedig a jószág meghálálja a gondoskodást! Teheneink ellés után akár 25-30 liter tejet is adnak naponta, de máskor is megvan a 15-ös átlag. Egyébként úgy intézem, hogy ne egyszerre, hanem szakaszosan kerüljön sor az ellésre annak érdekében, hogy mindig legyen friss tej a vásárlók számára.


— Ha csak 15 literjével számolom, az akkor is több mint 100 liter tej naponta. Van rá kereslet?


— Van bizony! S még a piacra sem kell vinnünk a tejet — házhoz jönnek a vevőink… Nem is csoda, hiszen míg az üzletben például 23 hrivnya a 0,9 literes, 2,3 százalék zsírtartalmú tej, addig nálunk 15 hrivnyáért vehetnek egy liter, minimum 4 százalékos, kiváló minőségű házi tejet!


— Ennyi tehénnek nem kevés abrakra, szénára, szalmára van szüksége… Hány hektáron gazdálkodik családjával?


— Az idén 4 hektáron vetettünk búzát, zabot és árpát, másfél hektáron kukoricát. Emellett 2 hektáron termesztettünk burgonyát. Van 3 hektár kaszálónk és egy kis málnásunk is. Ami az eredményeket illeti, nincs okunk a panaszra, hiszen még a mostani, csapadékban szegény évben is meghálálta a föld a gondoskodást, a munkát. Búzából például 60, árpából 50, zabból pedig 40 mázsán felül volt a hozam hektáronként. Jól fizetett a krumpli is, ráadásul jó árat fizettek érte: a mezőről vitték a nagybani felvásárlók 7-8 hrivnyájával kilóját… Amúgy mindig is mondom a gazdáknak, hogy nem kell sajnálni a pénzt, s minőségi vetőmagot, vetőburgonyát kell alkalmazni — ezek még kedvezőtlen időjárás mellett is jól teremnek!


Emellett megemlíteném, hogy ezer bálányi szalmát, s még ennél is több szénát készleteztünk teheneink számára.


— Ennyi földet meg is kell művelni…


— Korábban nagy gondot jelentett ez számunkra. Azt követően azonban, hogy meghirdették az Egán Ede-programot, nagy és kedvező fordulat következett be. Két alkalommal is sikeresen pályáztam e program keretében. Ennek köszönhetően tudtunk megvásárolni egy Dongfeng márkájú, 24-es traktor, s a hozzá való eszközöket: ekét, tárcsát, frézert, műtrágyaszórót, permetezőgépet, rendsodrót, burgonya- és búzavetőgépet, burgonyavájót. Még felsorolni is sok… Őszintén szólva néhány éve még nem is álmodtunk arról, hogy ekkora gépparkunk lesz, ami hatalmas segítséget jelent a munkánkhoz. Elmondhatom, hogy valóban felbecsülhetetlen támogatást kapunk az anyaországtól!


Ennek kapcsán megjegyezném, hogy annak idején nagyon sokan nem hittek az Egán-program sikerében: „Meglátjátok, vissza kell majd fizetni mindennek az árát!” — mondták. A kétkedők azóta csattanós választ kaptak, hiszen ha felsorakoznának gépeikkel, eszközeikkel például községünk támogatást elnyert gazdái, akkor bizonyára végigérne a sor Nagydobrony főutcáján!


Az interjút Bíró László készítette

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square