Új turisztikai útikönyv készül Kárpátaljáról

Már hagyománnyá vált, hogy ha július, akkor Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem Felsőszinevéren. Idén a rendezvény egyik panelelőadása a kárpátaljai turizmusfejlesztésnek volt szentelve.

Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke, a beszélgetés moderátora, ismertette a szervezet éves tevékenységét. Beszámolt a tanács által kidolgozott falusi vendéglátó minősítési rendszer kidolgozásáról és bevezetéséről, melynek keretében eddig már több, mint 400 kárpátaljai falusi vendégház kapott minősítést.

A rendezvényen részt vevő dr. Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy a Kárpátaljai Gasztrokalauz – a Magyar Konyha magazin és a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács közelmúltban megjelent közös kiadványának támogatása csak egy azok közül a programok közül, amelyek segítségével a Magyar Kormány a turizmusfejlesztésen keresztül igyekszik alternatívát nyújtani a megélhetéshez és a megmaradáshoz Kárpátalján.

Példaként említhető a 3,5 milliárd Ft felhasználásával zajló Magyar Ház Program, mely a közösségformálás méltó kereteinek megteremtésén túl számos esetben a turizmus ágazatának fejlődésére is kihatással van, hiszen a program keretében megújuló épített örökségi helyszínek, az ungvári várban nyílt állandó kiállítás létrehozása, a Vadvölgy panzió megvásárlása a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok egyesülete számára, egyúttal idegenforgalmi szempontból jelentős értékteremtést is jelent, csakúgy mint a Tiszta Kárpátalja környezetszépítő mozgalom. Ide sorolható a szintén magyar kormánytámogatással működő Rákóczi utaztatási program, illetve a Határtalanul! program is, melyek egyszerre szolgálják a kapcsolatok szorosabbra fűzését az anyaország és az elszakított nemzetrészek között, illetve a turizmus ágazatának erősödését a növekvő arányú turistaforgalom biztosításával. Természetesen nem lehet eléggé hangsúlyozni a 2019-ben újra kiírásra került Egán Ede turizmusfejlesztési pályázatok jelentőségét sem.

Ezzel együtt fontos megjegyezni, hogy a Kárpátaljai Gasztrokalauz hamarosan ukrán nyelven is megjelenik. Ez hozzájárulhat a régió ismertségének növeléséhez, illetve a kárpátaljai kulináris hagyományok népszerűsítéséhez – melyek meghatározó részét, nem mellesleg, ma is a magyar gasztronómiai értékek képezik – egész Ukrajna szerte. Karmacsi Zoltán, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács alelnöke, a gasztrokiadvány-projekt felelőse, beavatta a jelenlévőket a kalauz kidolgozásának kulisszatitkaiba. Érdekesség, hogy a kiadványban szerepel az Igor Bondarenko – Kárpátalja új kormányzója – tulajdonában lévő munkácsi cukrászda is.

Nem csak idegenforgalmi szempontból jelent komoly problémát a térség számára a magyar–ukrán határ átjárhatatlansága, túlterheltsége. Ennek kapcsán Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul arról számolt be a szabadegyetem rendezvényén, hogy a tervek szerint még ebben az évben megnyitásra kerül a Nagypalád–Nagyhódos közötti határátkelő. Ezzel lehetőség nyílik a már működő határátkelők forgalmának mérséklésére, amit napjainkra az akár 10 000 fős létszámot is meghaladó utasforgalom ugyancsak indokolttá tesz.

A beszélgetés végén bejelentésre került, hogy a régióban tevékenykedő neves szakemberek bevonásával folyamatban van egy Kárpátalját bemutató turisztikai útikönyv kidolgozása, melynek megjelenése 2019 végére várható.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square