A magyar költészet napjára

Április 11-én, József Attila születésének évfordulóján ünnepeljük a magyar költészet napját. Mi Balla László kárpátaljai költő Pillangó című versével emlékezünk.

Pillangó lettem

Sötét szobában,

A Fényt kerestem,

Míg megtaláltam

Azt az egy szikrát,

Mit túl rég vártam

Ahhoz, hogy tisztán

Ragyogni lássam.

S elfelejtettem

Pillangók titkát:

'Figyelj, különben

Nem látsz több szikrát!'

Miért nem becsültem

Halvány kis fényét?

Láng lett belőle,

S elvették lepkék.

Sosem keresték

Mély ragyogását,

Csak a melegnél

Kergették egymást.

De ők lepkék én

Pillangó voltam,

S életem Fényét

Végül elfújtam.

Fotó: tanitoikincseim.lapunk.hu

Balla László 1927. július 23-án született a ma Szlovákiához tartozó Pálócon. Gimnáziumi tanulmányait Ungváron végezte, s ott is telepedett le. A második világháború után a Szovjetunióhoz csatolt Kárpátalja magyar irodalmi és társadalmi életének meghatározó szereplőjévé vált. Műveinek jelentős részét orosz és ukrán nyelvre is lefordították.

Fotó: kmmi.org.ua

1965-ben kinevezték az akkor még fordításos Kárpáti Igaz Szó című lap főszerkesztőjévé. Az újság a vezetése alatt vált önálló magyar nyelvű napilappá. Balla László a lapszerkesztés mellett egy ideig tanított az Ungvári Állami Egyetem magyar tanszékén, emellett költőként, íróként, műfordítóként és irodalomszervezőként meghatározó szerepet töltött be a '60-'80-as évek kárpátaljai magyar irodalmában.

A Szovjetunió szétesését követően Balla László egy időre a bírálatok kereszttűzébe került, mivel neki tulajdonították, hogy 1971-ben a szovjet hatóságok betiltották a fiatal kárpátaljai magyar írók és költők által alapított Forrás Stúdió működését. Röviddel ezt megelőzően a Kárpáti Igaz Szó éles hangú szerkesztőségi cikkben támadta a fiatal szerzőket, a szovjet rendszertől való elidegenedéssel, a szocialista realizmus tagadásával, polgári allűrökkel és nacionalizmussal vádolva meg őket. Az írás megjelenése után több stúdiótagot meghurcoltak és kizártak az ungvári egyetemről.

(Forrás: vers.hu)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square