Levelek Viskről IX - Deáktól Deakig

„Ha valakivel jót tettél, felejtsd el, s ne számíts viszonzásra, sőt még hálára se. A hálátlanság is kevésbé fog bántani, ha hálára nem is számítottál, midőn pedig nem várt hálával viszonozzák jótéteményedet, kétszeresen jól fog esni szívednek.” (Deák Ferenc)

Az elmúlt hét a nemzeti ünnepünk jegyében telt. Nagyon szép megemlékezéseknek voltam tanúja, olyanoknak, amelyek újra ráébresztettek számomra legszebb nemzeti ünnepünk valódi lényegére. Visk is és egész Kárpátalja is kivette a részét az ünnepből, lelkes diákok, lelkiismeretes pedagógusok, kötelességüket jól teljesítő helyi és magyarországi politikusok tettek arról, hogy az ünnep méltósága Kárpátalján is megmaradjon, hűen ’48-as elődeink hősiességéhez.

Forrás: marcius15.kormany.hu

A rendezvényeket nem sorolom fel, azok mind megtalálhatóak a netes portálokon. Számunkra a központi ünnepség Rahón volt. Az itt tartott megemlékezésen Grezsa István kormánybiztos mondott beszédet. Biztosította az egybegyűlteket arról, „azért dolgozunk, hogy a Kárpát-medence magyarlakta régiói megmaradjanak annak, amik mindig is voltak.” Hangsúlyozta az összetartozás jegyében, hogy a magyarság megmaradásának egyik záloga a Felső-Tisza-vidék szórványmagyarságának a megmaradása. Bejelentette, hogy Rahón felépül kormányzati segítséggel az első kárpátaljai Magyar Ház. Szót emelt a készülő ukrán nyelvtörvény tervezete ellen. (Erről bővebben az előző levelemben írtam.)

Forrás: kormany.hu, Botár Gergely

Magyarország 20 ezer adag kanyaró elleni vakcinát biztosít Kárpátaljának- nem csak a magyaroknak -, a járvány megelőzése érdekében. Az első 5 ezer adag ezen a héten megérkezett. A Semmelweis Egyetem hallgatói immáron második alkalommal végeznek ingyenes szűrést Kárpátalján, Dercen és három további településen. Több mint tízféle szűrést és mérést végeznek közel 80 orvostanhallgató bevonásával. A programot anyagilag is támogatja a Miniszterelnökség.

Forrás: HÖOK Külhoni Program Facebook-oldala

Eközben fekete ruhás, fekete álarcos felvonulást tartott a Karpatszka Szics nevű ukrán szélsőjobboldali szervezet 150 tagja Ungváron. A felvonulás fő jelszava a „Nemzetek Európáját, nemet az Európai Unióra!” volt, de valójában nagyon erős magyarellenes hangulata volt a tüntetésnek. A Petőfi téren a költő szobra mellett elhaladva a következőt skandálták ukránul: „Idegen, vésd az agyadba, itt ukrán a gazda”

Az előző levelemben arról is írtam, hogy milyen nehéz magyarként nem munkaszüneti napon ünneplő lélekbe öltözni. Nos, a kárpátaljai magyarság idén „ajándékot” kapott március 15-e alkalmából, munkaszüneti nap formájában. Kárpátalja kormányzója úgy döntött, hogy március 15-t munkaszüneti nappá nyilvánítja, ugyanis ezen a napon kiáltották ki 1939-ben Huszton az egy napig fennállt Kárpát-Ukrajnát. Ezt ünnepelték feketébe öltözve, magyarellenes rigmusokat skandálva 150-en Ungváron.

Vezetőjük, bizonyos Tarasz Deak elmondta a sajtónak, hogy az egyik fő feladatnak Kárpátalja „sima” ukránosítását tekinti. Rosszallotta, hogy a határ menti magyarok nem beszélnek ukránul, nem is akarnak megtanulni, ezért „nem érzékelik, hogy Ukrajnában élnek”.

Forrás: karpatalja.ma

Én mást tapasztalok. Ha egy magyar gyermek magyarul tanul, attól nem lesz rosszabb polgára Ukrajnának. Miként az az ukrán szülő sem lesz rosszabb ukrán, ha gyermekét – ahogy ez ma már egyre gyakrabban előfordul – magyarul taníttatja. Én például szeretnék megtanulni ukránul, azonban mivel azt a tanácsot kaptam, hogy leghatékonyabb módja a nyelvtanulásnak egy ukránul beszélő barátnő lenne, be kell vallanom sajnos töredelmesen, hogy még nem kezdtem el az intenzív ukrán nyelvleckéket.

Visszatérve Deakra, egy másik Deák egyszer azt mondta:

„Tűrd el, ha kell, az igazságtalanságot, de igazságtalansággal ne viszonozd azt. Sokkal keserűbb emléket hágy maga után azon igazságtalanság, amelyet máson elkövettünk, mint amelyet másoktól szenvedünk, s a legfájdalmasabb, legtartósabb szemrehányás az, mit önkeblünkben olvasunk, mert azt sem későbbi bánatunk, sem jótéteink nem képesek egészen elnémítani.”

Nehéz szöveg, érdemes többször elolvasni...

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square