Csortos Gyula, a Hyppolit

134 évvel ezelőtt, 1883. március 3-án –más források szerint 8-án – Munkácson született Kárpátalja egyik büszkesége, Csortos Gyula színművész.

Bár saját korában rendkívül népszerű volt, manapság leginkább a Hyppolit, a lakáj című filmjének névadó főszerepéről ismert. A film eredetileg német mozinak készült, német színészekkel. A Hunnia Filmstúdiót azonban csak azzal a feltétellel adták ki nekik, ha elkészítik a film magyar változatát is. A német színészekkel felvett film megbukott, itthon viszont a magyar változat óriási siker lett.

Csortos különc volt. Bár a korszak vezető színészének tartották, színházba, mint néző sose járt. Barátkozni csak mértéktartóan volt képes, többnyire kimérten viselkedett, de mindig elegánsan öltözött és fiákeren járt, még a kávéházba is. Imádta a nőket, de nem becsülte, csak kihasználta őket.

Alakjára néhány kedves anekdotával emlékezünk.

Csortos Gyula egy rádiójátékban kapott szerepet

A szövege az volt, hogy az „angolok partra szálltak”.

Próba, Gyula bácsi viccel:

- Az angolok szartrapáltak!

- Gyuszi bácsi, ne, el fogod rontani.

Főpróba, Gyuszi bácsi:

- Az angolok szartrapáltak!

- Gyula bácsi, ne viccelj, élőben el fogod rontani!

- Haha, nem vagyok én hülye...

Rádió, az egész ország hallgatja, élő adás, Gyuszi bácsi:

- Az angolok partra szartrapáltak!

Mámoros éjszakák a Király utcában

Sokszor mulatott „rosszlányokkal” a Király utcában. Állítólag egyszer előfordult, hogy míg fürdőt vett, a kifizetett kéjnő távozott a szobából, s a felbőszült Csortos bekiabálta a Király utcát, hogy valaki fogja meg és tegye magáévá a futó kurtizánt, ha egyszer már ki lett fizetve.

Cukorbajos vagyok

Az 1930-as évek elejétől súlyos cukorbetegségben szenvedett, de ebből is gúnyt űzött. A New York kávéházban egyszer 25 minyont rendelt, aztán „egyék meg ők, én cukorbajos vagyok” felkiáltással odaadta a „ház” kutyáinak.

A fogorvosnál

Csortos Gyulának már napok óta fájt a foga. Kénytelen volt elmenni a fogorvoshoz, bár rettenetesen félt a foghúzástól. Az orvos azonban nagyon ügyes volt és pillanatok alatt végzett a műtéttel. – Jaj, nagyon köszönöm ezt a gyors és precíz munkát. És a fizetség? – hálálkodott Csortos Gyula. – Potom öt pengő! – válaszolta az orvos. Csortosnak egyszeriben ráncos lett a homloka. – Öt pengőt kér ezért a foghúzásért? Hiszen öt másodpercig sem tartott! – Ja, művész úr! – így az orvos – Ha ezt tudom, fél óráig húztam, húzogattam volna.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square