Sziny és Vir szerelme: egy tó születése

A Szinevéri-tó az Északkeleti-Kárpátok legnagyobb tava, a tengerszint felett 989 méter magasan, a Tóhegy lábánál található. Három forrás táplálja vízével. A tó területe 4 és 7 hektár között mozog, közepes mélysége 8–10 m, legnagyobb mélysége 22 m. A tó méretei az évszaktól és a vízhozamtól függően változnak.

A tudomány szerint kb. 10 ezer évvel ezelőtt, a Würm-glaciális után alakult ki, a folyómedret elzáró földcsuszamlás következtében, azonban mi sokkal inkább szeretnénk azt hinni, hogy Sziny és Vir gyönyörű, ám tragikus szerelmének könnyeit őrzi a tó. Az alábbiakban az ő történetüket elevenítjük fel.

Ki gépen száll fölébe... (Forrás: karpatalja.ma)

A tavat körülölelő hegyek réges-régen egy gazdag gróf birtokában voltak. A verhovinaiak neki dolgoztak: őrizték jószágait, kaszálták a füvet és vágták erdejét. A grófnak volt egy szépséges lánya, akit Szinynek hívtak. Azért így nevezték, mert a szeme olyan kék volt, mintha abban gyűlt volna össze a Kárpátok felett gyönyörű ég minden kéksége.

Egyszer a gróf ellenőrizni indult parasztjai munkáját, s elhatározta, hogy magával viszi lányát. Míg az öreg a munkásokat ellenőrizte, Sziny virágokat szedett a réten. Valami földöntúli, csodálatos hang ütötte meg a fiatal leány fülét. A hang forrását keresve elindult, s meg is találta azt: egy pásztorfiú játszott sípon. Amikor meglátta a lányt, abbahagyta a játékot. Miután bemutatkoztak egymásnak, kiderült, hogy az ifjú a gróf pásztora, Vir. A lány megkérte Virt, hogy játsszon tovább. Este elbúcsúztak egymástól, de megfogadták, hogy újra találkoznak. Így is lett. Szerelem tüze gyújt ifjú szíveikben.

Őszi színekben (Forrás: utisugo.hu)

A gróf egyáltalán nem örült a románcnak, annak, hogy szépséges gazdag lánya egy szegény pásztorfiúba szerelmes. Mit sem használt azonban a tiltás, a fiatalok továbbra is találkoztak.

A gróf bosszúból elhatározta, hogy kioltja Vir életét. Így is tett. Mikor Szinyre várt a réten a szerelmes fiú, a gróf emberei egy hatalmas kővel halálra zúzták. Mikor a lány hírt kapott szerelme elvesztéséről, a hegyek közé sietett, megölelte a kőtömböt, mely elfedte Virt, és vigasztalhatatlan zokogásban tört ki. A könnyei csak folytak és folytak, míg el nem lepték az egész rétet, és őt magát is.

Így alakult ki a tó, melyet Szinyevirnek neveztek el a tragikus sorsú szerelmesek emlékére. A tó vize olyan kék, mint az égbolt, s mint azok a gyönyörű szemek, melyek megtöltötték. A tó közepén álló kis sziget Sziny és Vir kősírjának teteje.

Nyugalom (Forrás: karpatutazo.hu)

A szövegek írott forrása: Szépasszony dombja - Kárpátaljai történeti és helyi mondák, szerk. Dupka György, Zubánics László, Intermix Kiadó, Budapest, 2014. (Online is elérhető: mek.oszk.hu)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square