John Lennon utca Kárpátalján

A dekommunizációs törvény 2016. március 1-ig hagyott időt a helyi önkormányzatoknak, hogy a szovjet múlttal összefüggő köztéri terek, utcák nevét megváltoztassák.

Ennek jegyében a técsői járási Alsókálinfalva (Kalini) főutcáját Leninről hivatalosan John Lennon utcára keresztelték át. A hírnek az ad aktualitást, hogy a megye kormányzója, Hennagyij Moszkal megígérte, a rossz állapotban levő utcát nem csak átnevezik, de rendbe hozva át is adják az idén.

A névadás híre viszont addigra bejárta a világsajtót, Kínától Amerikáig. Olyan ismert, népszerű lapok is írtak róla, mint a Newsweek vagy a Huffington Post. Ezzel a gesztussal tehát a település egy csapásra nagy ismertséget, szimpátiát szerzett külföldön.

Odahaza viszont egyáltalán nem örültek az ötletnek. A lakosság nem ismerte John Lennont, vagy, ha igen, nem érezték, hogy bármi közük lenne hozzá. Még a fiatalok sem lelkesedtek érte. „Lenin? Igen róla hallottunk. Lennon? Nem tudom ki az, valami ismeretlen személy. Inkább Szkrjabinról kellene elnevezni, ő a mi zenészünk” - ismerhetjük meg egyikük véleményét.

A középkorúak pedig, ha már mindenképpen váltani kell, inkább az ATO, vagy a Majdan áldozatairól nevezték volna el az utcát, ám az önkormányzat a semleges, Szlavjanszka nevet választotta. Nem tudni, most éppen hogy áll az ügy, de a Google térképén még mindig a John Lennon utca szerepel...

Mi szeretjük John Lennon és a Beatles zenéjét, de nem gondoljuk, hogy különösebben szükség lenne arra, hogy róla, róluk nevezzenek el közterületet Kárpátalján.

De ha már így alakult, akkor hallgassuk meg ezt a kellemes számot a Beatles-től:

Fotó: 1. esquire.com

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square