Örömteli tanévkezdet

Kárpátalján az idei tanévben 160 514 tanuló ült be az iskolapadba, közülük 17 517 gyermek most kezdi tanulmányait, 8 081-en pedig az érettségire készülődnek – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Mint azt a cikkből megtudhatjuk, a Felső-Tisza mentén magyar szempontból jól kezdődik a tanév. A térségben egyre népszerűbb a magyar nyelv tanulása. Ezt bizonyítja, hogy a magyar tannyelvű iskolákba jelentkezők száma szinte a duplájára nőtt az elmúlt évekhez képest.

A Huszti Magyar Tannyelvű Általános Iskola 28 elsőssel kezdi a tanévet, a gyerekek létszámának növekedése már tavaly érezhető volt, akkor 25 elsősük volt az előző években jelentkező 12-15 gyerekkel szemben. A Viski Kölcsey Ferenc Középiskolában 55-en kezdik tanulni az ábécét, tavaly 32-en voltak. A Técsői Hollósy Simon Középiskolában 70 új diák van, ami rekordnak számít, az iskola fennállása óta soha nem indult 3 első osztály. A Técsői Református Líceumba 41 új gyerek jött, a jelentkezők mindegyike a Felső-Tisza-vidéki.

Valóban remek hírek ezek, amelyek bizonyítják, hogy egyáltalán nem feleslegesek azok az erőfeszítések, amelyeket a kárpátaljai magyarság a budapesti kormányzattal közösen tesz azért, hogy megmaradjon a magyar szó a szórványvidékeken is. A magyar kormány alapvetése, hogy a Kárpát-medencében a külhoni magyar iskoláknak meghatározó szerepük van, itt formálódik a következő nemzedék öntudata, világképe, itt élhetik meg fokozottabban a nemzethez tartozás élményét és itt erősödhet fel a szülőföld szeretete, az anyanyelv átadása.

Az is jó hír, hogy egyre több, a többségi nemzethez tartozó szülő érzi úgy, hogy gyermekének előnyökkel jár, ha ismeri a magyar nyelvet. Ezt fontosnak tartjuk, mert hiszünk abban, hogy a nyelvtudás, amely egymás kulturális megismerésének az első lépése, közelebb hozza a Kárpátalján élő nemzetiségeket.

Telefonon értük el Grezsa István Kárpátaljáért felelős kormánybiztost, aki örömtelinek nevezte a beiskolázási adatokat. Mind mondta, „a számok azt igazolják, hogy nem hiábavaló a munka, amelyet stratégiai partnereinkkel, a KMKSZ-szel és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel közösen végzünk. Azért dolgozunk, hogy évről évre előrelépjünk, egyre több gyermek tanuljon újra magyarul, s ismerje meg kultúránkat”.

A jelentésben megfogalmazott nehézségekkel kapcsolatban – amelyek szerint száznál is több pedagógus hiányzik az iskolákból – a kormánybiztos kifejtette, „éppen azért terjesztettem a Kormány elé a pedagógusoknak nyújtott bérkiegészítés növelését célzó javaslatot, hogy a megemelt támogatásnak köszönhetően is csökkenjen a tanári pályát elhagyók száma. Tudjuk, hogy van még mit tenni, továbbra is azért dolgozunk, hogy megérje tanárnak lenni, és ne kelljen az anyagiak miatt más lehetőségek után nézni. Ígérem, hogy erőnk szerint a jövőben is mindent megteszünk a kárpátaljai magyar tanárokért, azon leszünk, hogy a jelenleginél is hatékonyabban segítsük őket”.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square