160 éve született Feszty Árpád

Folytatjuk Különös történetek Kárpátaljáról c. rovatunkat. A 160 éves évforduló okán most Feszty Árpád életútját idézzük fel. A művész ugyan nem kárpátaljai születésű, azonban a Munkácshoz közeli Kendereskén festett, A magyarok bejövetele c. körképe Kárpátaljához köti a kiváló festőművészt a magyarság emlékezetében.

1856. december 24-én született Feszty Árpád festő, a magyarok bejövetelét ábrázoló híres körkép alkotója. A Komárom vármegyei Ógyallán, a mai Szlovákia területén látta meg a napvilágot, ahol szüleinek vendéglőjük volt. Árpádnak tizenhárom testvére volt, de az élénk természetű, nagy képzelőerővel megáldott gyerek hamar kitűnt a többi közül kézügyességével.

Tizenhat évesen megszökött a gimnáziumból, s mivel hazamenni nem mert, gyalog vágott az országnak. Kecskeméten beállt vándorszínésznek, de egy idő után ebből is elege lett, s visszaült az iskolapadba. Tizennyolc évesen Münchenbe ment képezni magát, de két év múlva visszatért Budapestre. Nemsokára Párizsba költözött, 1878-ban a nemzetközi világtárlaton nagy sikert aratott Delelő című képével. Még ugyanebben az esztendőben Velencébe ment, ahol a lagúnákról festett kelendő képeket.

Az egyre ismertebb festőnek Gyulai Pál és Ipolyi Arnold 1880-ban bécsi ösztöndíjat szerzett. A császárvárosban festette meg Golgota c. híres képét, melyet csakhamar követett a Levétel a keresztről és a Szent Gellért.

1891-ben, párizsi útja során megnézte Jean-Baptiste-Édouard Detaille és Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville 1883-ban készült, A francia hadsereg című monumentális körképét, és elhatározta, hogy hasonló méretekben festi meg a bibliai özönvíz történetét. Feszty felesége, Jókai Róza – a híres író, Jókai Mór fogadott lánya- megrettent a hír hallatán, mert tudta, milyen hatalmas összegeket emészt fel egy ilyen vállalkozás.

Fesztyt végül apósa, Jókai Mór beszélte rá arra, hogy ha már nem hajlandó elállni tervétől, inkább a honfoglalást fesse meg, hiszen közeledik az ezredik évforduló. Feszty Árpád jeles művészek, köztük Barcsay Adolf, Mednyánszky László, Mihalik Dániel, Spányi Béla és felesége, Jókai Róza közreműködésével 1893-ban kezdett hozzá a honfoglalás eseményeinek megfestéséhez. A magyarok bejövetelének avató ünnepségére 1894 pünkösd vasárnapján került sor.

A korabeli sajtó így írt róla: „Feszty a körképpel konkurenciát csinált saját magának. Őt most a körkép festőjének ismerik és csak annak. Pedig mielőtt ezt a populáris képet megalkotta volna, kimagaslott festőtársai közül.”

Az egész országból megindult a zarándoklat a 120 méter kerületű, 15 méter magas festmény megtekintésére, de hiába özönlöttek a belépőjegyet váltó látogatók, a számlák kifizetése után a művész még így is 10 ezer forintnyi veszteséget tudhatott a magáénak.

A hányatott sorsú körkép ma már régi fényében látható az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, utolsó restaurálása a közelmúltban fejeződött be. A panorámakép népszerűsége mind a mai napig töretlen, 1995-ös átadása óta több mint négy és fél millióan keresték fel.

Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Fotók:

1. Feszty Árpád A magyarok bejövetele, részlet, forrás: mek.oszk.hu

2. Feszty Árpád portréja, forrás: turul.info

3. Feszty Árpád Golgota c. festménye, forrás: cultura.hu

4. Panoráma a kendereskei dombról, forrás: TN

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square