Kárpát-medencei óvodaprogramot indít a magyar kormány

A 60 új óvoda építését és 300 felújítását tartalmazó Kárpát-medencei óvodafejlesztési program alapvető célja, hogy biztosítsa a határon túli magyar iskolák utánpótlását – mondta Grezsa István az Origónak.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy a humán erőforrás, képzés, óvodapedagógiai munka, épületek és környezetük fejlesztését is magában foglaló tervek alapvetően a szórványvidékekre összpontosítanak.

Grezsa István örömtelinek nevezte azt a folyamatot, ami Kárpátalján elindult, mivel ott a többségi társadalom egy része is magyar óvodákba küldi a gyermekeit, ugyanis véleményük szerint ott jobb minőségű nevelést kapnak, mint az ukrán intézményekben. „Nemzetrészenként más és más a helyzet, de a demográfiai fogyás miatt megpróbáljuk biztosítani a magyar alsó- és középfokú oktatás utánpótlását.”

A mi célunk, hogy az óvodákban magyarul beszéljenek, de tény, hogy minden gyereknek tudnia kell annak az országnak az államnyelvét, ahol él– vélte Grezsa István. A tudományos felmérések szerint a Kárpát-medencében folyamatosan csökken a magyarul beszélők aránya, így elég vaskos csúsztatás arról beszélni, hogy itt bármifajta erőszakos magyarosítás folyna.

A miniszteri biztos szerint egyáltalán nem hátrány a határon túli közösségekben a magyar nyelv ismerete, mivel ez egy pluszt ad az ottani fiataloknak.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Fotó: origo.hu

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square