"kicsiben a NAGYVILÁG"

A művészeti projekt célja, segíteni abban a befogadót, hogy jobban értse és megismerje Kárpátalja szellemi örökségét, valamint megérezze és átélje annak egyedi miliőjét.

Mihail Kolodko képzőművészt szülőföldje szeretete, az ahhoz való kötődés mély érzése és Kárpátalja gazdag történelmi öröksége ihlette a műalkotások elkészítése során. A szobrok méretének prózaibb oka van, mint hinnénk: az anyagi lehetőségek, pontosabban azok hiánya jelölte ki a szobrok méretét – talán nem is baj, hiszen ez adja meg az alkotások máshoz nem hasonlítható hangulatát.

1. Liberty
1. Liberty

Szabadság – a szoborba beépített LED fénye hívogat. Jelzi az idegen országokba kivándoroltaknak, hogy szülőföldjük hazavárja őket.

press to zoom
2. Carpathia
2. Carpathia

Kárpátia – A Titanic 1912-ben bekövetkezett katasztrófájakor a Kárpátia nevű hajó 705 utast vett fel, és mentett meg a haláltól. Ahogy a hajó megmentette a túlélőket, úgy óv minket is évezrede a Kárpátok hegykoszorúja. Széltől, vihartól, ellenségtől.

press to zoom
3. Svejk
3. Svejk

Švejk – Az első világháború mély nyomott hagyott a darabjaira hulló Közép-Európában. Švejk bohókás, fájdalmasan tragikus karaktere knédlit majszolva ül az Ung partját szegélyező korláton. A knédli különleges helyet foglal el a kárpátaljai gasztronómiában. Ráadásul a korláton, ahol megpihent Jaroslav Hašek „hőse”, még látható egy háborúban kilőtt golyó ütötte nyom.

press to zoom
4. Csontváry
4. Csontváry

Csontváry – A mester Ungváron töltötte ifjúságát. Elmondása szerint mindenkinél jobban korcsolyázott. A művész így ír azokról az évekről: „Ungváron a tanároknál laktunk, a feladott leckét szóról szóra fel kellett mondanunk, azután mehettünk labdázni, az Ungba fürödni, télen pedig korcsolyázni.”

press to zoom
5. Warhol
5. Warhol

Warhol – Talán nem is tudják, hogy ő is innen származik. Szokták róla mondani, hogy a legismertebb ruszin a világon. Andrej Varhola, a pop-art egyik alapítója és ikonikus alakja a modernkori művészetnek.

press to zoom
6. Mozart
6. Mozart

Mozart – Mozart idejében Kárpátalja volt az Osztrák-Magyar Monarchia legtávolibb sarka, de még ide is eljutott a nagy művész híre. Ez talán szimbolizálja azt is, hogy Közép-Európa népeinek békessége képes csak megteremteni az alkotóközeget a zseni számára.

press to zoom
7. Rubik
7. Rubik

Rubik – a világszerte ismert játék megalkotójára emlékező szobrot az úgynevezett „konzuli lépcsőn” helyezték el a Rubik kocka feltalálásának negyvenedik évfordulója alkalmából.

press to zoom
8. Lord
8. Lord

Jon Lord – A legendás posztmodern zenekar, a Deep purple megváltoztatta a könnyűzenét. Zenéjük Magyarországról Kárpátaljára csempészve jutott el a Szovjetunióba. Jon Lord könnycsepp formájú szemüvegében egy egész korszak jelenik meg, mely egy szabadabb világba vetett hit reményét adta Kárpátaljának és a szovjet elnyomásban élőknek.

press to zoom
9. Nagy Péter
9. Nagy Péter

Nagy Péter – Kárpátalja a magyar bortermelés egyik ikonikus helyszíne volt. Sajnos a szocializmusban kivágták a szőlőket, azonban újra kezd magára találni a bortermelés Kárpátalján. A helyzet fonákságát jelzi, hogy a szerednyei hordó mindmáig a Tokaj-hegyaljai borászok közkedvelt darabja, azonban arra, mi megtölti, még várni kell. Ezért a császári asztalra kárpátaljai bort szállító alak az újjáéledő helyi borkultúra szimbóluma is egyben.

press to zoom
10. Liszt
10. Liszt

Liszt Ferenc – a nagyszerű művész számos koncertet adott hágókon túli városokban, míg Kárpátalján kedves barátjánál, gróf Plotényi Nándornál vendégeskedett. Plotényi, a nagylázi földbirtokos Párizsból hazatérve kastélyt építtetett és mintagazdaságot teremtett birtokán, ahol Liszt mellett Brahms is megfordult egykor.

press to zoom
11. Houdini
11. Houdini

Houdini – Az illúziók és a bűvészet mestere Budapesten született, majd Amerikába emigrálva tett szert világhírnévre. Rokonai Kárpátalján éltek.

press to zoom
12. Eiffel
12. Eiffel

Eiffel-torony – van egy dal – Ungvár az én Párizsom-, mely találóan kifejezi azt, hogy mit jelent az itt élők számára a szülőföld. Az ungváriak pont olyan szépnek látják szülővárosukat, mint mondjuk Párizst. Osztjuk a véleményüket!

press to zoom

Mihail Kolodko 1978-ban született Kárpátalja legnagyobb városában, Ungváron. 1996-ban végezte el az Ungvári Művészeti Iskolát, majd 2002-ben szerzett diplomát a Lembergi Művészeti Akadémia szobrászat szakán. Tanulmányai során csoportos, illetve plein air projektekben dolgozott Ukrajnában és külföldön egyaránt.

A műfaji- és a monumentális szobrászaton kívül jelenleg a miniatűr alakzatok köztereken való megjelenítésén dolgozik. Munkái megtalálhatóak Ukrajnában, Magyarországon, Szlovákiában, Lengyelországban és Csehországban.