KÁRPÁTOK

Mit nekem te zordon Kárpátoknak… Kezdi, majd folytatja az ismert módon Petőfi. Bár magunk is szeretjük az alföldi vidékeket, azonban a csodálat mellett otthon is érezzük magunkat a Kárpátok fenyvesekkel vadregényes táján. Ott, ahol az erdők hűsítő menedéket kínálnak a melegben. Ahol a völgyek eldugott falvakat, erdészházakat rejtenek. Ahol a tiszta és bővizű források vize csillapítja az utazó szomját.

A Kárpátok áthatolhatatlan hágóinak árnyékában egyedi, semmi máshoz nem hasonlítható kultúra alakult ki. A hegyi ruszin falvak vallásos, már-már babonás mesevilága egyediséget teremtett. A hétköznapi élet mozzanataiban mélyen ott van az elődök kultúrájának tisztelete.

Habár a kisfalvak is igyekeznek lépést tartani a korral, mégis mintha megállna az idő ezeken a vidékeken. Megszűnik a rohanás, enyhül a mindennapok okozta stressz, háborítatlan nyugalmat élvez, ki idetalál. Valami olyan időutazásnak lesz részese, amelyet csak mesékben, mondákban hallott. A hatalmas hegyeket, sejtelmes erdőket járva az ember megérzi a természet végtelen hatalmát.

Ugyanakkor az aktív kikapcsolódást keresők is megtalálják számításukat. Jól kialakított és hóbiztos sípályák várják az utazókat Bukovelben, Dragobratban, és még számtalan egyéb helyen. A tavasz beköszöntével extrém kerékpáros ösvényeken lehet száguldani a Gemba-hegy buckái között.

A történelmi múltat kutatók sem maradnak program nélkül. A nevezetes felsőgerebeni bunker mellett számos helyen megtalálhatóak az Árpád-vonal lőállásai. Az erdők közt járva, bunkerek után kutatva élhetjük és érthetjük meg a középiskolában tanult történelmet.

Nyugalom annak, ki arra vágyik, kaland annak, ki azt keresi. Ezt kínálják a Kárpátok.