BEREGVIDÉK

A kárpátaljai Beregvidék a történelmi Bereg vármegye nagy részét lefedő tájegység, szervesen kapcsolódik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez, társadalmilag és gazdaságilag is. A földrajzi egybetartozás mellett jelenleg ez a vidék az, ahová a magyarság legnagyobb arányban koncentrálódik.

Ennek is köszönhető, na meg a megálmodók elszántságának és munkájának, hogy a térség központjában, Beregszászon alakult meg a II. Rákóczi Ferenc Főiskola, amely az egykori Magyar Királyi Törvényház épületében kínál felsőoktatási képzést a kárpátaljai magyarságnak.

Az egész vidéket meghatározza a határon átívelő református hagyomány. A beregiek, határon innen és túl, ragaszkodnak kálvinista eleik hagyományához, melyek olyan örökséget hagytak ránk, mint a tákosi és csarodai templom Magyarországon, valamint a csetfalvi Kárpátalján.

A magyar népművészet kedvelői számára bizonyára ismert a beregi szőttesek egyedi mintavilága, melynek kultúráját minden évben fesztivállal ünneplik a Beregszászhoz közeli Nagyberegen.

A mindössze 25 ezer lakosú Beregszász pezsgő kulturális életéhez a Főiskola mellett az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház is hozzájárul, amelyből olyan elismert rendezők, színművészek kerültek ki, mint Vidnyánszky Attila, Szűcs Nelli, vagy Trill Zsolt.

A Beregszásztól keletre húzódó dombok gyümölcséből – kiváltképp a szovjet éra pusztítása előtt- kiváló borokat készítettek. Nagymuzsaly és Bene dombjait Tokajhoz hasonlították, tekintettel a hasonló talajszerkezetre, fekvésre, valamint az itt kialakult különleges mikroklímára. Hál’ Istennek kezd újjáéledni a bortermelés hagyománya Kárpátalján.

Ez azt üzeni számunkra, hogy a Beregvidék magyarsága, csakúgy, mint az egész kárpátaljai nép, nem enged abból, mi egyszer övé volt. Ha elpusztították a szőlőket, akkor újratelepíti, ha a pincék beomlottak, akkor azokat újraássa, ha el akarják venni identitását, akkor csak azért is megőrzi.

A Bereg kulturális eseményekkel, kiváló gasztronómiai élményekkel vár mindenkit, aki meg akarja ismerni egy többségében magyar közösség életét az oly sok nehézséggel küzdő Ukrajnában.